Mesić napao Josipovića zbog Bleiburga: Kvislinškim snagama ne treba odavati počast!

STJEPAN MESIĆ održao je na Tuhobiću u zaleđu Rijeke govor povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe u kojem je osudio nedavni posjet Ive Josipovića Bleiburgu. "Apsolutno se slažem da treba osuditi i zločine na strani pobjednika, ali kategorično sam protiv službenog odavanja počasti pripadnicima kvislinških snaga", komentirao je Mesić odluku njegovog nasljednika da posjeti mjesto na kojem se okupljaju "ljudi u crnom".

Antifašizam nije komunizam

Mesić tvrdi kako stvari treba staviti u povijesnu perspektivu. "Na Bleiburgu nisu stradale samo žrtve osvete, već i oni koji su odbili položiti oružje i koji su se nakon završetka rata nastavili boriti protiv svoje zemlje i njezine budućnosti", ističe Mesić te naglašava kako antifašizam nije ista stvar kao i komunizam.

"Ne treba osporavati da je i kod nas, kao i u drugim zemljama, bilo zločina i na pobjedničkoj strani. Ti se zločini ne smiju zamagljivati ideološkim predznakom. Ti zločini iz osvete nisu komunistički zločini", kaže Mesić pa naglašava: "Bez antifašističkih boraca ne bi bilo ni Hrvatske".

Vrdoljakov "Tito" primjer laži i falsifikata

Mesić je u svom govoru kazao kako Hrvatska, zahvaljujući Tuđmanovom režimu devedesetih, danas ima nekoliko generacija koje žive u povijesnoj zabludi. Kao primjer "agresivnog revizionizma", falsificiranja i laži, Mesić je istaknuo TV seriju Antuna Vrdoljaka "Tito".

"Antifašizam mora biti ugrađen u temelje naše države. Antifašiste moramo pamtiti, ali ne smijemo zaboraviti niti one protiv kojih su se borili. Ne smije se dogoditi da se o naci-fašističkim zločinima ne govori, a da se istovremeno nameće obilježavanje zločina koje se paušalno naziva komunističkim", kaže Mesić.

Pročitajte više