Mesić: Nemam saznanja o argumentaciji Ministarskog vijeća EU o zabrani ulaska Bagiću u EU

"NEMAM nikakvih saznanja i ne znam koju argumentaciju je imalo Ministarsko vijeće EU koje je donijelo odluku o zabrani ulaska Željku Bagiću u Europsku uniju", izjavio je danas predsjednik Republike Stjepan Mesić.

"Bagić je svoj posao u Predsjedničkom uredu obavljao savjesno, a što se tiče njegove suradnje s Haškim tribunalom Bagić je izvršavao samo ono što je tražio Ured za suradnju s Haškim tribunalom", rekao je je Mesić novinarima prigodom posjeta Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK).

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, koji obnaša i dužnost posebnog izaslanika EU, potvrdio je jučer u Sarajevu da su petorica hrvatskih državljana dospjela na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje članice Europske unije zbog sumnje da pomažu skrivanje osoba optuženih za ratne zločine. Ashdown je kazao da su na "crnoj listi" EU-a od 29. lipnja Željko Bagić, Ljubo Ćesić, Željko Dilber, Ante Maksan i Hrvoje Petrač, no nije objasnio zbog čega se oni konkretno sumnjiče.

Bagić je tu odluku Ministarskog vijeća EU, kojom mu je kao jednom od navodnih pomagača u bijegu generala Anti Gotovini zabranjen ulazak u EU, jučer ocijenio nepravednom i sramotnom te ustvrdio da je sve radnje koje je poduzimao kao državni dužnosnik u vezi tog i drugih predmeta vezanih uz Haaški sud radio u skladu sa zakonom i i uz znanje nadležnih institucija.

Inače, Željko Bagić je u postupku razrješenja dužnosti tajnika Ureda Predsjednika Republike Hrvatske.

Pročitajte više