Mesić o puštanju Čermaka i Markača iz haaškog pritvora

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić komentirajući danas puštanje hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača iz pritvora haaškog suda kako bi suđenje čekali na slobodi, istaknuo je da je ta odluka očekivana.

"Oni (Markač i Čermak) su se odazvali pozivu haaškog tribunala, nisu ni jednom gestom, bilo čime dovodili u pitanje haaški tribunal i njegovu kompetenciju, dakle priznali su tu instituciju i bilo je sasvim logično da se oni brane sa slobode", izjavio je Predsjednik u Dubrovniku gdje je nazočio otvaranju 33. Opće skupštine Europskih olimpijskih odbora (EOO).

Osvrnuvši se na zahtjev Republike Hrvatske upućen međunarodnoj zajednici za pomoć u rješavanju slučaja haaškog optuženika generala Ante Gotovine, predsjednik Mesić je rekao: "Polazimo od toga da je on (Gotovina) zaslužan za obranu Hrvatske i da to nitko ne dovodi u pitanje.

Ali haaški tribunal ima i pitanja na koja se treba odgovoriti, o određenim zbivanjima u ratu i na to jedino on (Gotovina ) može odgovoriti.

Zato očekujemo i dalje da će njegovi savjetnici shvatiti težinu situacije u kojoj se on sam nalazi i u kojoj se nalazi Hrvatska i da će mu savjetovati da se odazove pozivu haaškog tribunala", rekao je predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Foto: FAH

Pročitajte više