Mesić očekuje napredak u rješavanju statusa luke Ploče

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je kako na skorašnjem sastanku Međudržavnog vijeća za suradnju Hrvatske i BiH očekuje napredak u rješavanju statusa luke Ploče.

U intervjuu koji je u petak u Zagrebu dao Novinskoj agenciji Federacije BiH FENA. Mesić je istaknuo kako luka Ploče treba služiti interesima cijele srednje Europe.

"Luka Ploče daje smisao cestovnom koridoru iz Mađarske i Hrvatske preko BiH do Ploča. Tim koridorom će se služiti i Mađarska i Češka, Slovačka, Poljska, Ukrajina. Zato mislim da rasprava o luci Ploče treba uključiti i raspravu o ovome koridoru", kazao je Mesić.

Rasprave o tome treba li se najprije u cijelosti ratificirati postojeći sporazum o Pločama i Neumu ili ga je pak prije toga potrebno izmijeniti, Mesić je ocijenio besplodnim.

On je istaknuo kako je najvažnije utvrditi što se suštinski želi postići a formalne dileme potom bi se lakše prevladale.

"Mi s lukom Ploče otvaramo veliki prostor gospodarskog zamaha od kojega će imati koristi i jedna i druga zemlja i mi ćemo taj sporazum svakako potpisati a bolje je prije nego kasnije. Moj će prijedlog biti da se pregovarači koji se sada iscrpljuju na formalnostima prvo odrede prema suštinskim ciljevima", kazao je Mesić.

Odgovarajući na navode kako postoji dojam da se on i premijer Ivica Račan ne slažu u nekim aspektima politike prema BiH, Mesić je kazao kako razlika u mišljenju nema nego postoje samo različite tehnologije obavljanja predsjedničkih odnosno premijerskih poslova jer Račan mora uzimati u obzir mišljenje svojeg ministarskog kolegija što je, po Mesićevu sudu, "dosta komplicirana situacija".

Pročitajte više