Mesić priredio prijem za diplomatski zbor

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u srijedu je na tradicionalnom primanju za predstavnike diplomatskog zbora istaknuo da su hrvatska opredjeljenja prema EU i NATOu ozbiljna i odgovorna kao i prema drugim regionalnim i međunarodnim mehanizmima.

"Podržavao sam i podržavat ću sadržajno, a ne samo formalno uključivanje Hrvatske u niz procesa ujedinjene Europe i suvremenog svijeta", kazao je hrvatski predsjednik obraćajući se predstavnicima diplomatskog zbora kojima se zahvalio na dosadašnjoj potpori.

Mesić je istaknuo da je u interesu Hrvatske da "gospodarski ojača kao zemlja koja će privlačiti međunarodne investicije, koja će znati zaštiti svoje potencijale i uskladiti ih s međunarodno prihvaćenim standardima, te kao zemlja koja u suradnji s najbližim susjedima želi stvoriti veću gospodarsku i investicijsku suradnju".

U Hrvatskoj, ali i u svim državama jugoistočne Europe, kazao je Mesić, svoju želju za mirnom i stabilnom regijom trebamo pretvoriti u svoju odgovornost za takvu regiju.

Apostolski nuncij Javier Francisco Lozano je, govoreći ispred diplomatskog zbora, kazao kako su svi pozorno pratili razvoj demokratskog i političkog života u Hrvatskoj te je zahvalio hrvatskim vlastima na suradnji s međunarodnom zajednicom, ali i zato što je bila spremna poslušati savjete.

"Pratili smo vaše napore da ostvarite stabilnost i napredak te međunarodni ugled, a pregovori koje ćete početi u Bruxellesu za punopravno članstvo u EU dokaz su te zbilje", istaknuo je Lozano.

"Na vama je da s hrvatskom vladom poduzmete korake koko bi svi građani mogli prosperirati i preobraziti ovu zemlju na vlastitu dobrobit, u duhu pomirbe i oprosta i u skladu s kršćanskom tradicijom", rekao je Lozano.

Mesić je podsjetio da Hrvatska upravo prolazi kroz drugi krug predsjedničkih izbora u kojima, kako je istaknuo, vidi samo "afirmaciju demokratskih vrijednosti i demokratskih procesa".

Istaknuo je i da očekuje da svi izabrani predstavnici hrvatskih vlasti ustraju na procesu institucionalnih i društvenih reformi koje su u tijeku.

Hrvatski predsjednik završno je kazao kako će se on osobno zalagati za kredibilitet Hrvatske u međunarodnoj zajednici, za daljnje jačanje građanskih sloboda i demokracije u Hrvatskoj te za mir, stabilnost i razvoj jugoistočne Europe.

(Hina) xbis ysd

Pročitajte više