MESIĆ S IZASLANSTVOM HRV. SAVEZA INFORMATIČARA

Hrvatski predsjednike Stjepan Mesić primio je je danas izaslanstvo Hrvatskog saveza informatičara koje je na nedavnoj 16. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Ateni ostvarilo najveći dosadašnji uspjeh, osvojivši dvije zlatne i jednu brončanu medalju. L

Time su zauzeli 4. mjesto u ukupnom poretku među 80 država sudionica, iza Kine i Rusije (koje dijele prvo mjesto), te SAD-a i Poljske, priopćeno je iz Predsjednikova ureda.

Hrvatsku su reprezentaciju činili četiri srednjoškolca, i to trojica bivših učenika zagrebačke XV. gimnazije i učenik valpovačke srednje škole, koji su odabrani kao najbolji na državnom natjecanju mladih informatičara.

Hrvatski su informatičari u razdoblju dvanaest godina, koliko se natječu, osvojili 40 olimpijskih medalja, no te uspjehe, kako su upozorili Predsjednika, ne prati i interes javnosti i sponzora.

Predsjednik Mesić se suglasio da je potrebno više investirati u takve kadrove, posebno u svjetlu činjenice da vrlo lako nalaze posao izvan granica zemlje.

"Interes hrvatskoga gospodarstva je da investira u ovakve kadrove", naglasio je predsjednik Mesić i dodao kako Hrvatska treba uložiti sve napore kako bi ih zadržala u zemlji, iako će oni, ako i odu u inozemstvo sigurno lobirati za Hrvatsku.

Izaslanstvo je Predsjednika podsjetilo da će Hrvatska 2007. biti domaćin Međunarodne informatičke olimpijade.

U izaslanstvu su bili: Alen Spiegel, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara, Ivo Šeparović, organizator nastupa reprezentacije na olimpijadi, Krešimir Malnar, voditelj reprezentacije HSI, Zvonimir Bujanović, stručni voditelj reprezentacije, Luka Kalinovčić Lovro Pužar, učenici i osvajači zlatnih medalja, te Luka Donđivić, učenik i osvajač brončane medalje i Davor Jerbić, učenik i član reprezentacije.

Nazočna je bila i Predsjednikova savjetnica za kulturu i šport Maja Razović Kocijan, navodi se u priopćenju.

(Hina) pp/xdm yaz

Pročitajte više