Mesić, Sanader i Šeks dogovorili prvu fazu modernizacije zagrebačke Zračne luke

PREDSJEDNICI države, Vlade i Hrvatskog sabora Stjepan Mesić, Ivo Sanader i Vladimir Šeks danas su dogovorili da se, u suradnji civilnih i vojnih vlasti krene u prvu fazu modernizacije zagrebačke Zračne luke, izvjestili su nakon radnog ručka održanog u Hrvatskom saboru ministri obrane te mora, prometa, turizma i razvitka Berislav Rončević i Božidar Kalmeta i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Josip Lucić, koji su također bili na ručku.

Dogovoreno je da se novi putnički terminal, umjesto na privatnom zemljištu, čiji je otkup ranije bio planiran, sagradi na dijelu državnog zemljišta koje sada koristi MORH.

Takva odluka čitav će posao pojeftiniti za oko 40 milijuna eura, kazao je Kalmeta, navodeći da bi modernizacija Zračne luke, uz otkup privatnog zemljišta, koštala oko 150 milijuna eura.

Dodao je i da se u prvoj fazi modernizacije neće ići u izgradnju nove piste, jer postojeća godišnje može podnijeti promet od deset milijuna putnika.

Lucić je naglasio da ustupanje dijela MORH-ova zemljišta neće ugroziti sigurnost zračnog prometa nad Zagrebom.

Na radnom ručku bilo je govora i o tijeku modernizacije Oružanih snaga.

"Rekapitulirali smo dosad učinjeno i zaključili da je pravac reformi dobro određen", izvjestio je Rončević, dodajući da je rok za strategijski pregled Oružanih snaga do konca ove godine, nakon čega će se ići u donošenje dugoročnog plana razvoja.

Trojica predsjednika - Mesić, Sanader i Šeks na ručku su ostala i nakon odlaska ministara i načelnika Glavnog stožera, a novinarima je rečeno da se ne očekuju izjave.

Pročitajte više