Mesić se zauzima za regionalnu konferenciju u vezi s Družbom Adriom

PREDSJEDNIČKI kandidat Stjepan Mesić danas je u Varaždinu izjavio kako u vezi s Družbom Adriom "predlaže sazivanje regionalne konferencije svih zemalja uz Jadransko more jer bi taj projekt mogle prihvatiti druge države, ako ga odbije Hrvatska".

"Gdje nam je jamstvo da ga druge države neće prihvatiti i što smo onda učinili. Istim morem plovit će tankeri, samo mi od toga nećemo imati nikakve koristi", rekao je Mesić .

Na novinarsko pitanje je li pismo premijeru Ivi Sanaderu vezano uz organiziranje te regionalne konferencije, o čemu je danas izvijestilo više dnevnih listova, poslao kao predsjednik ili kao predsjednički kandidat, odgovorio je da je to učinio kao predsjednik države.

U pismu Sanaderu je naveo da bi u konferenciju morale biti uključene Hrvatska, Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora te Albanija "jer samo zajedničkim dogovorom možemo doći do rješenja prihvatljiva za sve i upravo zato održavanje takve konferencije već sljedeće godine smatram dobrim putem za pronalaženje rješenja".

U Varaždinu je Mesić danas izjavio kako je besmisleno reći da je netko za ili protiv Družbe Adrije, jer iza toga ne stoje nikakvi argumenti.

Želimo li ozbiljno razgovarati o Družbi Adriji, moramo govoriti o koristima ili štetama od onečišćenja okoliša, što može reći samo struka. Više od 150 najvrsnijih stručnjaka izradilo je studije i na redu stručna i politička javna rasprava o njoj te ako ne bude rješenja, treba tražiti stručno mišljenje stranih ustanova", rekao je u izjavi za novinare Mesić u Varaždinu nakon susreta s učenicima četvrtih razreda varaždinske Gimnazije.

Govoreći gimnazijalcima, Mesić je izjavio kako "moramo zaštititi okoliš i to moramo činiti s drugim zemljama". "Već sada Jadranskim morem prolazi 300 tankera. Rasprava o Družbi Adriji u Hrvatskoj međutim nije u cilju dobivanja najboljeg rješenja, nego dobivanja što više glasova, a tako se ne mogu dobivati glasovi, rekao je Mesić.

Zamoljen na kraju da ispriča vic, rekao je kako on "viceve ne priča dobro, već drugi o njemu kažu da zna biti duhovit i djelovati relaksirajuće".

Viceva ima dosta, čim ima 15 predsjedničkih kandidata, već je to jedan velik vic".

Mesić je s učenicima 4. razreda varaždinske Gimnazije razgovarao i o europskom udruživanju, potrebi ulaganja u znanost i obrazovanje i zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa nakon ulaska u EU.

Prije posjeta Gimnaziji Mesić je sudjelovao na svečanoj proslavi 30. obljetnice osnutka varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike.

Pročitajte više