Mesić: Tenzije između Hrvatske i Srbije su prolazna i nepotrebna faza u odnosima

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u intervjuu srpskom tjedniku Objektiv da su povećane tenzije između Hrvatske i Srbije samo prolazna i nepotrebna faza u međusobnim  odnosima.

Mesić je rekao i kako je uvjeren da on svojim nedavnim izjavama, a posebno onom izrečenom u neformalnom razgovoru s novinarima, da bi poslao vojsku na granicu s Republikom Srpskom ako bi Milorad Dodik raspisao referendum o nezavisnosti, nije pridonio tim tenzijama.

On je dodao kako misli da se odnosi između dviju susjednih zemalja mogu razvijati samo u uzlaznom trendu te da on osobno ne vjeruje da bi bilo tko u Hrvatskoj ili Srbiji mogao biti toliko politički kratkovidan da bilo što pretpostavi interesu napredovanja odnosa.

"I kada spominjem interes, govorim kako o interesu naše dvije zemlje, tako i o interesu regije, a kroz to i Europe", rekao je Mesić u intervjuu.

Na optužbe da je, zbog kontroverznih izjava koje je dao u posljednje vrijeme, ratni huškač, Mesić odgovara kako je njemu pojam nacionalnog pomirenja neprikladan te da je on češće spominjao individualiziranje krivice i odgovornosti za počinjene ratne zločine, što uklanja bilo kakvu mogućnost uspostavljanja kolektivne krivnje.

Pojam nacionalno pomirenje, prema Mesićevu mišljenju, neprikladan je, jer nisu se svađali narodi, niti su zločine činili narodi.

"Svedimo probleme na one koji su odgovorni i suočimo se s onim što je doista bilo - i kod nas i kod drugih. A kada to učinimo, vidjet će se da i oni koji me optužuju kao ratnog huškača, govore gluposti", objasnio je predsjednik.

Mesić je također upozorio kako je balkanski nacionalizam žilava bolest te rekao kako se nada da će tom zlu biti izmaknuto tlo pod nogama kada se sve zemlje u regiji nađu pod istom kapom Europske unije.

Pročitajte više