Mesić u Budimpešti razgovarao s mađarskim predsjednikom

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić i njegov domaćin, mađarski predsjednik Ferenc Madl razgovarali su u utorak u Budimpešti i nazočili potpisivanju bilateralnog Sporazuma o kontroli graničnog prometa.

Taj će sporazum, po riječima predsjednika Madla, omogućiti da granica dviju zemalja budu potpuno otvorene i nakon što Mađarska u svibnju iduće godine pristupi EU i Shengenskom sporazumu.

Sporazum su potpisali mhrvatski veleposlanik u Mađarskoj Stanko Nick i mađarska ministrica unutarnjih poslova Monika Lamperth.

Madl je istaknuo da posjet hrvatskog predsjednika Mesića Budimpešti daje nov polet razvoju odnosa dviju zemalja.

Podsjećajući da dvije zemlje tijesno surađuju u okviru CEFTE i kvadrilaterale, Madl je rekao da Mađarska podupire Hrvatske napore radi pristupanja NATO-u u EU.

U Mađarskoj postoji veliki interes za ulaganje u hrvatski turizam, a naftna kompanija MOL postala je kupnjom dionica INE njezin strateški partner istaknuo je Madl.

Madl je izrazio uvjerenje da će povećanju robne razmjene dviju zemalja, koja iznosi 400 milijuna dolara godišnje, pridonijeti i gospodarski forum na kojem će se u utorak susresti hrvatski i mađarski gospodarstvenici.

Govoreći o zaštiti manjina Madl je istaknuo da će se hrvatskoj manjini osigurati mjesto u mađarskom Parlamentu te da postoji pravni okvir za njezinu punu zaštitu.

Predsjednik Mesić je istaknuo kako su odnosi dviju zemalja sve bolji.

"Možemo i trebamo surađivati na svim poljima, a posebno je važno unaprijediti gospodarsku suradnju kako bi dostigli europske standarde" kazao je Mesić. Pred nama je europska budućnost, Mađarska je učinila korak više, a mi nastojimo nadoknaditi propušteno, rekao je Mesić. Po Mesićevim riječima, nacionalne manjine spajaju dvije zemlje a njihova će uloga u budućnosti biti još i veća.

Neslužbeno se doznaje da će se Mesić u ponedjeljak sastati i s predstavnicima Uprave mađarske naftne kompanije MOL, a očekuje ga i posjet Dunavskoj komisiji kojom trenutno predsjeda Hrvatska. Tijekom prijepodneva predsjednik Mesić položio je vijenac na budimpeštanskom Trgu heroja.

Mesić će poslijepodne također obići izložbu o Zagrebu u budimpeštanskom Gradskom muzeju a navečer mađarski predsjednik Madl priređuje svečanu večeru u njegovu čast.

Pročitajte više