Mesić: UN za Hrvatsku mjesto rješavanja problema

UJEDINJENI NARODI za Hrvatsku su glavno mjesto rješavanja međunarodnih problema, ali ih treba reformirati, posebice Vijeće sigurnosti, kako bi održalo vjerodostojnost i autoritet u svijetu, rekao je u utorak u New Yorku hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Predsjednik Mesić je govorio na početku opće rasprave 58. godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a na kojem će, kako se očekuje dominirati Irak, borba protiv terorizma, Bliski istok i reforma i Ujedinjenih naroda.

Mesić je u svojem izlaganju predstavnicima 191 zemlje članice UN-a naglasio važnost Svjetske organizacije i potrebu za jačanjem njezine uloge.

"Ujedinjeni narodi za nas ostaju stožerno mjesto rješavanja problema u međunarodnim odnosima i promicanja interesa čovječanstva", rekao je on.

Govoreći o Iraku Mesić je rekao kako Hrvatska nema snage sudjelovati kao donator u obnovi te zemlje, ali da je "spremna staviti na raspolaganje sve svoje iskustvo u poslijeratnoj obnovi, a posebno graditeljsko iskustvo, i stečeno znanje i operativne kapacitete potrebne za rješavanje pitanja poslijeratne obnove povjerenja, jačanje stabilnosti zemlje, normalizacije života i zacjeljivanje ratnih rana na tkivu civilnog društva".

"Pri tom posebno mislim na iskustva i znanja stečena u obuci i djelovanju civilne policije", kazao je hrvatski predsjednik.

Mesić je naglasio važnost mirovnih operacija Ujedinjenih naroda koji su "jedina globalna institucija koja može odgovoriti izazovima simultane uspostave regionalne stabilnosti, poslijeratne obnove i izgradnje demokratskog društva".

Hrvatska u ovom trenutku sudjeluje u pet mirovnih operacija UN-a, u Etiopiji i Eritreji, Kašmiru, Sierra Leoneu, Timor Lesteu i u Zapadnoj Sahari.

"Naše je čvrsto opredjejeljenje da, sukladno financijskim mogućnostima, to sudjelovanje proširimo, kako u sastavu i broju ljudstva, tako i na područja na kojima djeluju mirovne operacije Ujedinjenih naroda", rekao je Mesić.

Hrvatski predsjednik je istaknuo potrebu reforme UN-a, posebice Vijeća sigurnosti, ali i Opće skupštine, kako bi odgovorili na zahtjeve vremena.

"Bez prilagodbe novim realnostima međunarodnih odnosa Vijeće sigurnosti neće moći održati svoj kredibilitet i autoritet u svim dijelovima svijeta", rekao je Mesić.

Prema njegovim riječima, u reformi Vijeća sigurnosti treba se ravnati prema načelu ravnopravne zastupljenosti svih članica UN-a u Vijeću.

Hrvatska je istaknula kandidaturu za nestalnog člana Vijeća sigurnosti za 2008/2009. godinu, a predsjednik Mesić je rekao da bi njezin ulazak u Vijeće bio veliko priznanje zemlji i mirovnim postignućima na jugoistoku Europe.

Glede borbe protiv međunarodnog terorizma predsjednik Mesić je rekao kako je to prioritet Hrvatske koja ostaje "čvrsto uz naše američke saveznike" i svjesna je da je združena akcija svih zemalja najbolji odgovor protiv terorizma čemu, među ostalim, pridonosi svojom postrojbom u Afganistanu.

Mesić je dodao kako je jednako važno pojačati djelovanje "na iskorjenjivanju gospodarske i svake druge zaostalosti" jer su "nejednakost, nepravda i neznanje tlo na kojem brzo niču klice terorizma".

Pročitajte više