Mesić usporedio pobjedu HDZ-a s pobjedom srpskih radikala

PREDSJEDNIK Mesić kazao je nakon preuzimanja privremenih službenih rezultata parlamentarnih izbora, kako su srpski radikali također osvojili relativnu većinu u Srbiji, ali svejedno nisu sastavljali Vladu.

Mesić je danas ponovio da će mandat za sastav Vlade ponuditi tek nakon što dobije konačne rezultate izbora i nakon obavljenih konzultacije sa svim strankama.

Mandat će dobiti onaj tko Mesiću ponudi dokaz da ima sigurnu većinu u Saboru.

DIP Mesiću predao privremene i neslužbene rezultate izbora

Državno izborno povjerenstvo (DIP) je na svojim internetskim stranicama objavilo izvješće o privremenim i neslužbenim rezultatima izbora u svim izbornim jedinicama, a iste je oko 11.40 sati dostavilo i predsjedniku Mesiću.

Predsjedniku Mesiću je rezultate predao predsjednik DIP-a Branko Hrvatin. Sada će na osnovu dobivenih podataka i na osnovu konzultacija, Mesić odlučiti tko će biti mandatar nove Vlade.

Prema privremenim neslužbenim rezultatima za XI. izbornu jedinicu, koje je DIP objavio nakon što je obrađeno svih 265 biračkih mjesta u dijaspori, HDZ je osvojio 81,92 posto od 90.402 glasova birača.

Na području Hrvatske rezultati se nisu mijenjali u odnosu na do sada objavljene - HDZ je u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj osvojio 61 mandat, SDP ih je osvojio 56, koalicija HSS-HSLS s regionalnim partnerima PGS-om i ZDS-om je osvojila osam mandata, HNS ih je osvojio sedam, IDS i HDSSB su osvojili po tri mandata, a HSP i HSU po jedan mandat. Na ovogodišnjem popisu birača se nalazilo njih 4.073.294, što je 105 tisuća birača više nego 2003. godine.

Konačne službene rezultate izbora DIP će objaviti nakon što se 9. prosinca izbori ponove na tri biračka mjesta (dva u Zadru i jedno u Negoslavcima) te nakon što istekne žalbeni rok od 48 sati. Prema tome, službeni rezultati se mogu očekivati najranije 11. prosinca, ne bude li žalbi.

Mesić će, kako je najavio nakon svečane prisege novoizabranih sudaca Ustavnoga suda RH, sutra započeti s konzultacijama o davanju mandata za sastavljanje hrvatske vlade. Nakon što dobije konačne rezultate izbora, mandat će ponuditi onome tko mu dokaže da ima većinu zastupnika u Hrvatskom saboru.

I.M./I.K.
Foto: G.P.

Pročitajte više