Mesić: Velika koalicija nije nemoguća

U INTERVJUU za tjednik Globus predsjednik Mesić je ponovio svoje mišljenje da postoji mogućnost velike koalicije SDP-a i HDZ-a, iako on to ne priželjkuje.

Mesić navodi da on kao predsjednik RH mora razmišljati ne samo o onome što se događa danas, već i o onome što će se događati kada ode sa predsjedničke funkcije. Rekao je da je pokušao analizirati kako bi otprilike mogao biti sastavljen Sabor nakon sljedećih parlamentarnih izbora.

Očigledno je da dvije stranke (SDP i HDZ) predvode, pa je u usporedbi sa drugim zemljama gdje je odnos snaga sličan posve izvjesno što bi se moglo dogoditi.

"Ako jedna strana koja dobije najveći broj glasova ne može naći partnera u jednoj srodnoj stranci, a druga koja ima nešto manji broj glasova također nema partnera za sastavljanje Vlade, što im je onda činiti? Ili se mora ići na nove izbore, ili se sklapa velika koalicija", zaključuje Mesić.

Napominje kako tzv. veliku koaliciju niti preporučuje, niti priželjkuje, ali predviđa da za to postoji mogućnost.

Na pitanje da li će, s obzirom na nedavne izraze podrške Sanadera, podržati HDZ na sljedećim parlamentarnim izborima rekao je da je u prvom mandatu "kohabitirao" sa SDP-om, a sad "kohabitira" sa HDZ-om. Kaže da je suradnja sa sadašnjom Vladom malo lakša nego ona sa koalicijskom, no da je to bio problem Koordinacije stranaka (u koalicijskoj vladi).

Na pitanje o slučaju Antičević-Marinović žustro je stao u njenu obranu.

"Ingrid Antičević-Marinović nikada ni za koga nije intervenirala u vezi s bilo kakvim pomilovanjem, niti kad je bila ministrica, niti kad je prestala biti ministrica, baš nikada." - ustvrdio je predsjednik.

Slične riječi imao je i za njenog supruga za kojega kaže da se znaju s obzirom da su zajedno bili u Hrvatskim nezavisnim demokratima, te kasnije u HNS-u. Mesić kaže kako Marko Marinović nikada nije koristio poznanstvo s njime "da bi za bilo koga intervenirao."

E.A.J.

Pročitajte više