Mesić: Vice Vukojević je krasan čovjek

NAKON petodnevne šutnje o kaznenoj prijavi koju je protiv njega podnio bivši Ustavni sudac Vice Vukojević, oglasio se hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je za Vukojevića rekao da je "krasan čovjek", javljaju Novi mediji HRT-a.

Ujedno je to sve što je Mesić rekao o Vukojeviću odnosno o njegovoj kaznenoj prijavi kojom bivši sudac šefa države tereti da je 1993. zloporabom položaja pronevjerio oko 126.000 tadašnjih njemačkih maraka. Ostale navode iz Vukojevićeve kaznene prijave Mesić nije želio komentirati.

Podsjetimo, zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak u ponedjeljak je potvrdio da je kao opunomoćenik Vice Vukojevića Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnio kaznenu prijavu protiv Stjepana Mesića i Vladimira Sokolića, bivšeg generalnog konzula u Muenchenu.

Nestao novac namijenjen ratnoj siročadi

Vukojević u prijavi navodi da su Mesić i Sokolić "zajednički i prema prethodnom dogovoru, u lipnju i srpnju 1993. podignuli s računa MVP-a u Generalnom konzulatu RH u Munchenu iznos od 120.609,73 DEM. Od tog iznosa Mirku Ljubičiću Švepsu su predali 11.000 DEM, Branislavu Mihaljeviću 9200 DEM, Radi Knezu 8800 DEM,  te Mihaljeviću i Knezu dodatnih 700 DEM, neistinito prikazujući u službenoj dokumentaciji da će navedeni novac upotrijebiti za kupnju opreme za Hrvatsku vojsku".

U istoj prijavi stoji da je bila riječ o nabavi nekoliko osobnih automobila, koja "nisu registrirali na HV, odnosno Ministarstvo obrane RH".

Vukojević je Mesića također prijavio zbog nezakonitog prisvajanja iznosa od 5.500 DEM namijenjenih za humanitarne svrhe odnosno za ratnu siročad. Mesić je navodno taj novac uzeo od djelatnika konzulata Tomislava Senečića.

Ocjenu o Vukojeviću kao "krasnom čovjeku" predsjednik Mesić je iznio nakon predstavljanja knjige "Suvremene sigurnosne politike", čiji su koautori njegovi savjetnici Siniša Tatalović i Vlatko Cvrtila.

I.K.
Foto: Index

Pročitajte više