Mesiću predlažu da se broj zastupnika u Saboru sreže na osamdeset

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Građansko-etičkog foruma Hrvatske, pod vodstvom dona Ivana Grubišića. Oni se zalažu za promjene u funkcioniranju državnih institucija, ponajprije za drastično smanjenje državne uprave. Mesiću su izložili svoju inicijativu pod nazivom "Građanska akcija za korjenite promjene".

Smatraju da uprava treba postati racionalnija i funkcionalnija, a da bi se to dogodilo neophodna je nova regionalna podjela, na četiri do pet regija umjesto dosadašnjih 20 županija, te decentralizacija u četiri razine: državna uprava, regionalna uprava, smanjenje broja općina i osnivanje mjesnih ureda.

Na planu izbornog zakonodavstva zalagat će se za smanjenje broja zastupnika u Hrvatskom saboru na osamdeset do devedeset, i nov izborni sustav koji ne bi sadržavao liste za dijasporu, a bio bi i bez liste za nacionalne manjine uz uvažavanje svih specifičnosti manjinskih prava, transparentnost biračkih popisa te mješoviti izborni sustav, prema uzoru na njemački model.

C.D.
Foto: L.T.

Pročitajte više