Meteorologinja opisala moć bure na Jadranu: "Malo je falilo da imamo uragan"

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

ZBOG orkanske bure koja od srijede navečer puše u Dalmaciji u prekidu su trajektne, brodske i katamaranske linije, a na nekim cestama je na snazi zabrana za teretna vozila.

Koliko je snažna bila bura koja je sinoć puhala, objasnila je meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar.

"U drugom dijelu noći bura je pod južnim Velebitom udarala preko 160 kilometara na sat. Žestoko. Dobro raspoloženi Splićani, a znamo da su za vladavine bure Dalmatinci u pravilu dobro raspoloženi, javljaju da im se od bure njišu kuglice na boru. Iza zatvorenih prozora, jasno", napisala je Mazzocco Drvar na svom Facebook profilu.

"No, nije to sve. U ovoj situaciji zanimljivija je činjenica da je srednja brzina vjetra noćas dosegnula 32 m/s, odnosno 115 km/h. To je zaista iznimno rijetko, da ne kažem zanimljivo. Bura je po svojoj naravi mahovita i opasna je upravo zbog udara koji su u pravilu dva do dva i pol puta jači od konstante. Međutim, kad vjetar konstantno ima orkansku snagu, on razara. Za ilustraciju, to je samo za nijansu, za pišljivi metar po sekundi ili malo manje od 4 kilometra na sat, slabije od prve kategorije Saffir-Simpsonove uraganske skale. Malo je, dakle, nedostajalo, da imamo uragan u zadarskom zaleđu", objasnila je.

Pročitajte više