Mianmar: Tvrdolinijaši preuzeli svu kontrolu u zemlji

IZNENADNO prisilno umirovljenje mianmarskog (burmanskog) premijera generala Khina Nyunta ostavilo je zemlju potpuno u rukama izolacionističkih tvrdolinijaša i ne ostavlja puno nade u politički napredak, ocjenjuju u srijedu strani diplomati, a prenose svjetske agencije.

General Khin Nyunt (65), koji je bio i ravnatelj vojne obavještajne agencije (MI), stavljen je u ponedjeljak u kućni pritvor i optužen za korupciju u sklopu velike antikorupcijske operacije vlasti protiv pripadnika MI.

Mianmarska državna televizija u utorak je izvijestila kako je generalu Nyuntu dopušten "odlazak u mirovinu iz zdravstvenih razloga".

Čini se da je time mianmarska hunta svijetu poslala poruku kako više nije spremna na razgovore, odnosno da je okončana borba za prevlast u kojoj su tzv. umjerenjaci potpuno poraženi od snaga nezainteresiranih za politiku pomirenja s aktivistima za demokraciju i zemljama koje se kritički odnose prema mianmarskom režimu.

Tajnik državnog vijeća za mir i napredak (SPDC) general Soe Win imenovan je novim mianmarskim premijerom. SPDC, na čijem je čelu general Than Shwe, je vojna hunta koja vlada zemljom od 1988. i predstavlja stvarnu vlast u zemlji, unatoč vladi koju sama postavlja. Shwe je osobno potpisao nalog za Nyuntovo "umirovljenje".

Nyunt je izašao iz SPDC-a u kolovozu 2003. kad je imenovan premijerom, a poznato je da je sa Shweom i načelnikom oružanih snaga generalom Maungom Ayeom imao različita stajališta o cijelom nizu važnih pitanja poput odnosa prema burmanskoj oporbenoj čelnici Aung San Suu Kyi ili prema manjinama.

Odmah nakon što je postao premijer, Nyunt je iznio plan nazvan "smjernice prema demokraciji" u sedam koraka, koji su demokratski aktivisti odbacili jer nije predviđao puštanje na slobodu Suu Kyi. No on je od svih pripadnika mianmarske političke elite bio najskloniji dijalogu s njom i jedini koji je komunicirao s inozemstvom.

"Odsad su u vladi isključivo odani sljedbenici Thana Shwea i velika je opasnost od potpunog zatvaranja Mianmara", rekao je jedan zapadni diplomat.

Vjeruje se kako će Soe Win zastupati tvrda stajališta u odnosu prema Suu Kyi, čelnici demoratske oporbe čija je stranka, Nacionalna liga za demokraciju (NLD), 1990. pobijedila na izborima, ali joj nije bilo dopušteno da preuzme vlast. Dobitnica Nobelove nagrade za mir u kućnom je pritvoru od svibnja 2003., nakon krvavog napada vladinih snaga na nju i njezine pristalice, a izgledi za njezino oslobađanje, i dosad ne baš veliki, sad su svedeni gotovo na teoriju.

"Mislim da će Suu Kyi ostati tamo gdje jest, a koliko dugo - nemam pojma", rekao je jedan burmanski analitičar iz Ranguna. "Još godinama? Moguće je", smatra jedan zapadni analitičar.

Glavni tajnik UN Kofi Annan izrazio je zabrinutost zbog promjena u Mianmaru i pozvao tamošnje vlasti da "bez odgađanja" oslobode Suu Kyi. Također od njih očekuje nastavak napora prema ostvarenju nacionalnog pomirenja i demokratizaciji zemlje te što bržu obnovu "stvarnog dijaloga" s NLD i drugim političkim strankama.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher u ime SAD izrazio je zabrinutost činjenicom da se događaji u "Burmi ne kreću smjerom prema slobodi uživanja političkih i ljudskih prava", podsjetivši da su u proteklih mjesec dana iz tamošnje vlade uklonjeni brojni važni članovi, uključujući ministra vanjskih poslova i njegovog državnog tajnika.

"Upućujemo im (vlastima) poziv na trenutačno i bezuvjetno oslobađanje Aung San Suu Kyi i svih drugih političkih zatvorenika te tražimo da omoguće Nacionalnoj ligi za demokraciju otvaranje ureda i sudjelovanje u političkom procesu".

Pročitajte više