Michel: Hrvatska ima volje zaštititi sve svoje građane

AKTUALNA hrvatska Vlada ima programe u kojima postoje vrlo jasne vizije u pogledu odnosa sa Europom i zaštite svih građana Hrvatske", ocijenio je u četvrtak navečer u Vukovaru potpredsjednik belgijske vlade i ministar vanjskih poslova Louis Michel.

Nakon sastanka s vukovarsko-srijemskim županom Nikolom Šaferom gradonačelnikom Vukovara Vladimirom Štenglom i predstavnicima Srpskog narodnog vijeća Vojislavom Stanimirovićem i Jovanom Ajdukovićem, održanom u vukovarskoj palači Srijem iza zatvorenih vrata, potpredsjednik belgijske vlade Louis Michel obišao je Vukovar u te se kraće zadržao u vukovarskoj riječnoj luci čiju je obnovu potpomogla belgijska vlada.

U izjavi novinarima, govoreći o dojmovima svog radnog posjeta Hrvatskoj, Louis Michel izrazio je "oduševljenje sa svime što je čuo od hrvatskih dužnosnika, ambicijama koje imaju i njihovim vizijama".

"Mogu reći da sam od jutros konstatirao da u Hrvatskoj postoji jasna volja da se do kraja završi proces mirne reintegracije te poštuju i štite sve manjine" rekao je Michel. "Hrvatska država morati poštivati ono što vlada u toj Europi te će se problem mirne reintegracije i nacionalnih manjina riješiti malo po malo samo od sebe", dodao je.

Michel je također najavio daljnju pomoć Kraljevine Belgije obnovi vukovarske luke za čije je potrebe Belgija još 1997. godine donirala dvije dizalice ukupne vrijednosti 700.000 dolara. Prema riječima direktora vukovarske luke Tomislava Mihaljevića, sada je Belgija voljna sa 450.000 eura financirati remont jedne od doniranih dizalica. Kraljevina Belgija također će u Vukovaru sudjelovati i u obnovi palače Jirkovsky za potrebe dislociranih studija osječkog Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Vukovaru.

Ministar vanjskih poslova RH Miomir Žužul, koji je također boravio u Vukovaru, ocijenio je da je današnji posjet potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Kraljevine Belgije Louisa Michela i njegovih suradnika Hrvatskoj "pridonio u učvršćivanju i inače jako dobrih bilateralnih odnosa dviju zemalja". "Na temelju partnerskih i specijalnih odnosa Hrvatske i Belgije gradit ćemo i tražiti čvrstu podršku prema NATO-u i EU" rekao je Žužul.

Michel se ranije u Zagrebu odvojeno sastao s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i Žužulom.

Pročitajte više