Microsoft podmitio mađarske vladine agencije, platit će 25 milijuna dolara kazne

Foto: 123rf

KOMPANIJA Microsoft Corp pristala je u ponedjeljak platiti oko 25,3 milijuna dolara u sklopu dogovora sa SAD-om kako bi se odustalo od optužbi za neprimjereno plaćanje, odnosno podmićivanje vladinih službenika u Mađarskoj i drugim zemljama, javlja Reuters.

Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država priopćilo je da će Microsoft platiti 8,75 milijuna dolara kazne Mađarskoj u sklopu trogodišnjeg NPA sporazuma prema kojem se SAD suzdržava od podnošenja tužbi jer Microsoft "priznaje i prihvaća" odgovornost za nedolično ponašanje svojih zaposlenika.

Dogovor o nepodnošenju tužbi

Non-Prosecution Agreement (Dogovor o nepodnošenju tužbi, NPA) je dogovor između neke američke vladine agencije, kao što je u ovom slučaju Ministarstvo pravosuđa, i tvrtke ili pojedinca koji se suočava s kaznenom ili građanskom istragom. Prema NPA-u, agencija se suzdržava od podnošenja tužbe kako bi omogućila tvrtki da pokaže svoje dobre namjere i ponašanje.

Microsoft je također pristao platiti gotovo 16,6 milijuna dolara za podmirenje povezanih civilnih tužbi koje je podnijela Američka komisija za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima zbog aktivnosti te kompanije u Mađarskoj, Saudijskoj Arabiji, Tajlandu i Turskoj.

U priopćenju zaposlenicima predsjednik tvrtke Microsoft Brad Smith napisao je kako su dogovori povezani s “nedoličnim ponašanjem zaposlenika koje je u potpunosti neprihvatljivo” te da “taj mali broj” djelatnika koji je bio uključen u aferu u Mađarskoj više ne radi za Microsoft.

"Kada je riječ o profesionalnoj etici, nema mjesta za kompromis", rekao je Smith.

Podmićivali vladine dužnosnike

Prema podacima koje je objavilo tužiteljstvo, mađarska afera omogućila je najmanje 14,6 milijuna dolara nezakonite dobiti za Microsoft između 2013. i 2015. godine.

Rukovoditelji i zaposlenici podružnice Microsoft Mađarska, sa sjedištem u Budimpešti, optuženi su da su lažno predstavljali matičnoj kompaniji Microsoft da su za sklapanje ugovora s mađarskim vladinim agencijama potrebni iznimni popusti.

Zatim bi razliku u cijeni, odnosno novac ušteđen na popustu, koristili kako bi podmitili vladine dužnosnike, a Microsoft je bilježio spomenute popuste kao legitimne troškove poslovanja.

Pročitajte više