Migrant pokazao ožiljke, kaže da ga je hrvatska policija mlatila deset minuta

Screenshot: Twitter

BALKANSKA je ruta navodno zatvorena. No imigranti i izbjeglice s Bliskog istoka te iz Azije i Afrike i dalje prolaze kroz Balkan na svom putu do zapadne Europe. Mnogi se žale na brutalnost policije. 

Prema procjenama UNHCR-a, u travnju ove godine u Srbiji je registrirano oko 3600 imigranata i izbjeglica, uglavnom iz Afganistana i Irana. 

U BiH je prošle godine registrirano njih 25.000, iako ih je svega 3500 odlučilo ostati u zemlji dok je ostatak prešao u Hrvatsku. 

Udruga No Name Kitchen (NNK) i nevladine udruge koje pomažu imigrantima i izbjeglicama tvrde da je policijsko nasilje u porastu. 

U razdoblju između svibnja 2017. i svibnja 2018. NNK je zabilježio 215 slučajeva prisilnog vraćanja u Srbiju od strane hrvatske policije, od čega je u 45% slučajeva korišteno fizičko nasilje. 

U razdoblju između svibnja 2017. i prosinca 2018. došlo je do 141 slučaja prisilnog vraćanja iz Hrvatske u BiH, od čega je, kako tvrde, 84% bilo nasilno. 

Hrvatske vlasti poriču policijsko nasilje nad imigrantima i izbjeglicama te govore o lažnim optužbama usmjerenima protiv RH i njenih vlasti. 

Novinari BIRN-a razgovarali su s nekoliko izbjeglica i imigranata u Srbiji, BiH i Sloveniji, a oni su im opisali svoja iskustva s hrvatskom policijom. 

Jedan od njih, Muhamed iz Tunisa, pokazao je ozljede. Rekao je da je policijsko nasilje trajalo deset minuta.

Ahmed: "Nitko vas ne čuje"

"Glasno puštaju glazbu i jednog po jednog nas počinju tući. I to električnim palicama", izjavio je Marokanac Ahmed, smješten u izbjegličkom logoru u Šidu, kojeg je hrvatska policija već nekoliko puta prisilno vratila u Srbiju. "Uhvate me, pretuku me i vrate me nazad. Izađu iz auta i rade tako dok ne počnete jaukati i nitko vas ne čuje."

Ali: "Policija nema srca"

Ali je u travnju uspio prijeći u Hrvatsku iz BiH sa skupinom prijatelja te je hodao šest dana u pravcu Slovenije. "Policajci su nas uhvatili, odveli u policijsku postaju kao zatvorenike i tukli nas", rekao je novinarima BIRN-a u Bihaću. "Policija nema srca i užasno je što ne žele vidjeti da smo i mi ljudi." 

Nue: "Nemam državu."

Neki od ispitanih bježe u Europu zbog represije u svojim zemljama. 

Nue, Palestinac također smješten u Šidu, izjavio je: "Nemam državu jer sam iz Palestine" te je detaljno opisao policijsko nasilje pokazujući ožiljak na glavi. "Njih nije bilo briga za to što je moja žena bila u devetom mjesecu trudnoće. Nikad nisam vidio takve ljude bez imalo ljudskih kvaliteta."

Muhamed: "Stare i nove ozljede"

Tunižanin Ahmed u Srbiji je već šest tjedana, a policijsko nasilje na granici s Hrvatskom pretrpio je, kako tvrdi, u više navrata. "Sve su mi učinili, svaki put. Pogledajte, ovo su stare, a ovo nove ozljede." 

Khalid: "Bilo je nužno"

Khalid iz Eritreje rekao je da je čak osam puta bio deportiran u BiH iz Hrvatske te da je u Sloveniju došao pješice. Iako osobno nije doživio nasilje, zna mnoge koji jesu: "Moramo se ispričavati ljudima što prolazimo kroz njihovu zemlju... To je bilo nužno."   

Aktivist: "Sve je gore i gore"

Diego Menjibar, aktivist zaposlen u NNK, rekao je BIRN-u: "Tuče ih se na granicama. Udara ih se šakama i nogama. Prisutni su i fizičko i verbalno nasilje. Mnogi padaju u nesvijest, zato ovdje imamo i liječnika." Razgovor s Menjibarom vodio se u napuštenoj tvornici, danas u funkciji izbjegličkog logora kroz koji svaki dan prođe sto ljudi. "Slušamo što nam ljudi govore i svaki put je sve gore i gore." 

Udarani po nogama

U travnju ove godine ekipa televizijske emisije "Rundschau" sa švicarske televizije SRF provela je tri tjedna na graničnom području između Hrvatske i BiH i razgovarala s imigrantima i izbjeglicama koje je hrvatska policija vratila nazad. 

"Doslovce sam morala loviti te ljude nakon što su bili deportirani", rekla je novinarka Nicole Vögel. "Bila sam svjesna da su nam sada potrebni konkretni dokazi."

SRF je u svibnju napravio reportažu u kojoj je jasno prikazano prisilno vraćanje imigranata i izbjeglica u BiH. Vögele je rekla da su mnogi pretrpjeli ozljede nakon što ih je policija tukla po nogama. 

U istoj reportaži govorilo se o obitelji s malom djecom iz Afganistana koju je policija zaustavila u šumi i smijući se rekla da je jedini azil koji mogu dobiti bosanski. 

Ozljede 

Srpska nevladina udruga Centar za zaštitu i pružanje pomoći tražiteljima azila također je prikupila dokaze koji upućuju na brutalno ponašanje hrvatske policije. Voditelj centra Radoš Đurović krajem travnja komentirao je da je nasilje na graničnim prijelazima u porastu. 

Poricanje policije 

Ured pučke pravobraniteljice Republike Hrvatske potvrdio je više od 50 slučajeva prigovora imigranata i izbjeglica, većinom na račun hrvatske i mađarske policije. "Prigovori su vezani za razne tipove nasilja, od udaraca rukama i palicama do ugriza pasa." 

Zdravstveni centar u Bihaću potvrdio je da je svakog mjeseca imao i do deset slučajeva ozljeda uzrokovanih nasiljem "čiji su uzroci bili unutarnji sukobi među imigrantima, nasilje treće strane i/ili policijsko nasilje".

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske potvrdilo je da je provjerilo sve prigovore o navodnom nasilnom ponašanju policije i da nijedan nije zahtijevao dodatnu policijsku istragu.

Ministarstvo je istaknulo da snažno poštuje osnovna ljudska prava i dostojanstvo imigranata te da je primjenjivalo "pravilo o vraćanju imigranata u zemlju iz koje su ilegalno ušli u RH".

"Imigranti često iznose lažne optužbe na račun hrvatske policije očekujući da će im to omogućiti legalan ulazak u RH s ciljem daljnjeg putovanja u zemlje zapadne Europe", izjavilo je Ministarstvo.   

Pročitajte više