"Migrena nije samo glavobolja"

ČETVRTAK, 15. ožujka u Centru zdravlja, Vlaška 77, s početkom u 18.00 sati, održat će se javno predavanje „Migrena nije samo glavobolja“.

Na predavanju koje će se održati na Dan migrene, a u sklopu Tjedna mozga govorit će prof. dr. sc Vida Demarin, s Klinike za neurologiju KB  Sestre milosrdnice.

U svijetu od migrene boluje oko milijardu ljudi, dok je u Hrvatskoj više od četiristo tisuća osoba koje pate od migrene. U Hrvatskoj se većina bolesnika liječi neadekvatno, samoliječenjem, a procjenjuje se da samo 10 posto oboljelih zbog migrenske glavobolje otiđe liječniku.

Točan uzrok migrenskih glavobolja je nepoznat. Čini se da na njihovu pojavu utjecaj imaju geni, pa i neki neurološki poremećaji, primjerice promjene u prijenosniku signala u mozgu koji se naziva serotonin. Ostali faktori koji također utječu na nastanak migrenskog napadaja su stres i relaksacija nakon stresa, san, trauma, osjetna stimulacija, hrana, atmosferske promjene, hormonalne promjene kod žena.

Migrena nije samo glavobolja nego sindrom različitih simptoma koji imaju veliki utjecaj na kvalitetu života i radnu sposobnost bolesnika, te kao takva ima nepovoljan utjecaj na društveni i privatni život oboljele osobe. Rezultati istraživanja ukazuju da osoba oboljela od migrene ima narušen obiteljski i društveni život te je u stalnom strahu i neizvjesnosti od sljedećeg napadaja. Osim toga, direktni i indirektni troškovi te bolesti su veliki ukoliko se ispravno ne liječi.

Pročitajte više