Mikrobiologinja objasnila razliku između antigenskih i PCR testova

OD DANAS se uvode brzi antigenski testovi. Koliko su oni pouzdani i što nam mogu pokazati objasnila je putem Skypea za Studio 4 HRT-a Jasmina Vraneš, mikrobiologinja u NZJZ-u Andrija Štampar.

Testovi se primjenjuju već mjesec dana

"S obzirom na to da je došlo do značajnog poboljšanja tih brzih testova i na preporuku WHO-a, od 11.9. su se ti testovi počeli primjenjivati. Prvenstveno su bili namijenjeni ponajviše onim zemljama koje nemaju takve tehnološke mogućnosti da rade zlatni laboratorijski standardni RT - PCR test pa i tamo gdje je vrlo visoka prevalencija i s obzirom na to da je došlo do bitnog poboljšanja u performansama brzog antigenskog testa i da je epidemiološka situacija sve složenija, i europske zemlje su ga uvele i počele primjenjivati, pa tako i mi u Hrvatskoj.

Uskoro će biti šire dostupan, ali ga mi trenutno upotrebljavamo u sklopu jednog validacijskog istraživanja, no upotrebljavat će se i na drugim punktovima, ne samo u Zagrebu nego i u RH vrlo skoro i imat će svoju značajnu praktičnu primjenu", istaknula je.

Kakvi su to testovi u odnosu na PCR test?

"PCR je amplifikacijski test koji dokazuje nukleinsku kiselinu, specifičan slijed, koji je karakterističan za ovaj slijed samog virusa. To je molekularno testiranje i zahtijeva dobro opremljen laboratorij koji ima sve uvjete za izvođenje tog kompleksnog PCR testa ili Lamp testa. Ti testovi su izvrsni, imaju vrlo veliku osjetljivost i specifičnost, približno 100 posto. I to je zlatni laboratorijski standard. Oni su skupi, zahtijevaju obučene ljude, prostorne uvjete, traju oko 3 sata.

Postoje brži testovi, također molekularni, koji se izvode na mjestu pružanja zdravstvene skrbi, 'Point of care', to su POP testovi, molekularni, jako skupi i imaju slabu protočnost. S tim testom mogu vrlo precizno, dokazom gena ovog SARS-CoV-2 virusa, reći je li netko inficiran čak u roku od 15 minuta, iako je većina na 40 minuta. To nema protočnost, 40 minuta se radi jedan pacijent, ali je to odlično na mjestu pružanja zdravstvene skrbi za jednog hitnog, koji se mora brzo riješiti", ustvrdila je.

O brojkama u Zagrebu

"Kad gledamo cijele brojke, danas će one izgledati nešto povoljnije. No mi smo manje testirali nego dosad, kako radimo ponedjeljkom, nešto je manji pritisak pa će to izgledati kao da je sad bolje. Ali u biti, oko 35 posto se kreće pozitivitet od svih testiranih i s obzirom na to da ćemo još ujutro raditi dodatna testiranja od onih koji će vjerojatno biti pozitivni, to će se tako kretati. Zavisi od procesa rada pa vam možda danas bude izgledalo bolje, ali zapravo nije došlo do poboljšanja", rekla je Vraneš.

Pročitajte više