Mikšić: Mesić je u Hrvatskoj zaštićen bolje nego lički medvjed

AMERIČKI poduzetnik hrvatskih korijena i kandidat na posljednjim predsjedničkim izborima Boris Mikšić oglasio se povodom špijunsko-pravosudne trakavice čiji su glavni akteri umirovljeni general i osumnjičenik Vladimir Zagorec i Saša Perković, savjetnik predsjednika Mesića.

"Samoincijativna pojava Stjepana Mesića kao suca u ovom predmetu koji je pokrenut u Hrvatskoj protiv generala Zagorca, dovoljno govori o tome kakvu pravnu državu Stjepan Mesić želi i za kakvu se on državu zalaže. To je država u kojoj on odlučuje o svemu i to isključivo na osnovu trgovine informacijama koje kompromitiraju njegove političke protivnike: Daj negativne  informacije o mojim protivnicima i oslobodit ćemo te svih optužbi!?" - kazao je Mikšić za Index.

"Iako bi ovakva vrsta skandala za Stjepana Mesića u normalnim okolnostima morala značiti definitivan kraj njegove političke karijere, Mesiću se u Hrvatskoj ni nakon takvih ispada zasigurno ništa neće dogoditi , jer je on kao partijski čovjek u Hrvatskoj zaštićen bolje nego lički medvjed." – dodaje Mikšić.

Potvrda informacija o postojanju "francuske veze"

Mikšić podsjeća na pisanja medija koji su izvješćivali kako se na sastanku Perkovića sa Zagorcem u Beču pojavila i francuska obavještajna služba, na što se vlasnik i osnivač Corteca pita je li to bilo slučajno.

"Ne zna se pod kojim uvjetima i zbog čega su i Francuzi zainteresirani za informacije koje očito posjeduje general Zagorac i koje Mesić smatra toliko važnim da se radi tih informacija bio spreman upustiti u ovoliki rizik. Kad će već jednom doći vrijeme da gospodin Mesić odgovori na ova pitanja, ne meni nego hrvatskom narodu?" - pita Mikšić.

"Je li informacija o prisustvu francuske obavještajne službe točna?  Ne znamo ni to, ali znamo da je Mesić nije opovrgnuo niti je još ikoga tužio radi toga.  Da, njega se ne može tužiti, a dok je on tako zaštićen, on može tužiti koga god hoće i to po ubrzanom postupku. Da li je ovaj najnoviji Mesićev ispad u Beču ujedno i indikacija da su moje ranije informacije o njegovim vezama s francuskom obavještajnom službom bile točne?" - dodaje.

Kritika na račun sustava

Mikšić kaže kako se njegove sumnje neće moći provjeriti niti dokazati sve dok u Hrvatskoj ne dok ne dođe do nužnih promjena zakona kojima su regulirani istražni postupak i "utjecaj vladajuće klike, odnosno politike na sudske istrage i javne tužitelje".

"I dok većina građana opravdano smatra da se optužba za klevetu može pobiti dokazivanjem istine, u Hrvatskoj to uopće nije tako. Bez obzira radi li se o istini ili ne, osobito kada su u pitanju najviši partijski funkcioneri, istina ne oslobađa pa zbog toga onda nije ni potrebno dokazivati da li je neka izjava o Mesiću točna ili ne. Kazneno je djelo samo nakana kojom se poteže pitanje odgovornosti  najviših partijskih funkcionera." - ogorčeno će Mikšić.

On smatra kako navedeno predstavlja samo jedan od zakona iz bivšeg komunističkog režima kojeg se vladajuća klika u Hrvatskoj nije željela odreći, jer "joj je to korisno sredstvo za suzbijanje bilo kakve nepoželjne radoznalosti o njihovoj odgovornosti".

Nemoć da se istina dokaže pred sudom

"Zbog toga u sporu s Mesićem po ovom pitanju nisam uopće ni mogao pokrenuti nikakvu istragu o tome da li je bilo točno ono što su mi o njegovoj suradnji s francuskom obavještajnom službom dostavili neki njegovi bivši suradnici. Moja je obrana radi toga više išla na to da pokaže šaljivu dimenziju tog cijelog igrokaza u Mesićevoj režiji. Taj zabavni karakter cijele priče se mogao vidjeti iz prve reakcije prisutnih novinara pa smo mi time zapravo htjeli pokazati sudu da ideja i nije bila toliko da se naškodi Mesićevom ugledu (čemu se tu još moglo naškoditi!) nego više da se ukaže na neozbiljnost situacije u kojoj je Mesić bio u daleko povoljnijem položaju od svih drugih predsjedničkih kandidata." - obrazlaže Mikšić.

Smatra kako pojavljivanje informacije o nazočnosti francuskog obavještajca na sastanku u Beču, i to u trenutku dok se njegov sudski spor još uvijek vodi na višim sudovima u Hrvatskoj, predstavlja nove indikacije koje potvrđuju raniju izjavu o Mesićevim vezama s Francuzima kao točnima.

"Nažalost u Mesićevoj režiji istina je uvijek podređena njegovim političkim ciljevima pa zato nema ni procedure za utvrđivanje istine, zbog čega smo svi u istoj poziciji. Nitko naime od njega, niti od drugih visoko pozicioniranih partijskih funkcionera, ne može očekivati odgovore za  pogreške osim ako oni sami ili njihova partija odluči da je vrijeme za njihovu eliminaciju." - zaključuje Boris Mikšić.

R.I.

Pročitajte više