Milanović: Cilj HDZ-a je uvesti autokratski sustav

PREDSJEDNIK SDP-a Zoran Milanović kazao je danas u Saboru kako njegova stranka neće podržati ustavne promjene koje bi, kažu predlagači, učinile Hrvatsku više parlamentarnom, i koje bi smanjile ovlasti Predsjedniku Republike.

Kazao je da ovakve najave od strane HDZ-a služe jedino za skretanje pozornosti sa kao što su problemi u pregovorima Hrvatske sa Europskom unijom, inflacije i pada standarda građana. Što s tiče samog sadržaja prijedloga i smjera u kojem bi ustavne promjene išle, Milanović kaže da Hrvatska ima promjene išle, Milanović kaže da "Hrvatska već ima parlamentarnu demokraciju, bez obzira što HDZ zanemaruje parlament".

"Cilj ovih promjena je uvođenje autokratskog kancelarskog sustava, a SDP neće i ne može bit za to", kazao je Milanović, dodavši da Hrvatska ima dobar sustav jer je dobar odnos unutar izvršne  vlasti, ravnoteže između Pantovčaka i Banskih dvora koji dobro funkcionira već dug niz godina. Trebalo bi imati jake razloge da se to promijeni, dodaje Milanović.

Novinari su ga upitali, zašto takve promjene nisu povoljne SDP-u kada gotovo 99 posto europskih demokracija ima sustav kakav predlaže bivši ustavni sudac Smiljko Sokol, a koji je HDZ najavio podržati, i po čemu je Hrvatska različita od tih zemalja.

"Pokušaj preuzimanja potpune kontrole"

"Ni po čemu se ne razlikuje, ali ovo je pokušaj uspostave mehanizma potpune kontrole nad hrvatskim društvom iz jednog centra. Ovo ne može i ne smije biti osobno motivirana inicijativa", kaže Milanović, dodajući da se u Njemačkoj i Italiji predsjednici biraju u parlamentu, a kod nas su Predsjednikove ovlasti su relativno male, a odnos i međusobna kontrola unutar izvršne vlasti dobro funkcionira.

Promjenu Ustava po ovom pitanju je usporedio sa željom HDZ-a da promijeni članak 97. Ustava o načinu na koji Predsjednik dodjeljuje mandat, što SDP također smatra lošim.

Milanović je kazao i kako je SDP-u što se tiče prijedloga za izmjenu Ustava prioritet povećavanje ukidanje zastarnog roka za kriminal u pretvorbi i privatizaciji, a stranka je, kaže, otvorena i za političke dogovore oko najava da se Ustav mijenja i po pitanju obvezujućeg referenduma za ulazak Hrvatske u EU.

Za inicijativu da se Ustav mijenja i na način da u njegovu preambulu ponovnu uđu Slovenci i Bošnjaci Milanović kaže da se za to SDP zalagao puno prije HDZ-a, i da mu je drago što je su se priklonili inicijativi za koju se SDP zalagao u kampanji.

A.B.
Foto: L.T.

Pročitajte više