Milanović: Odgovorni za WC-e moraju snositi posljedice

"MOGU samo ponoviti ono što je rekao Milan Bandić. Slučaj treba temeljito istražiti, ponavljam, temeljito i ukoliko se utvrde zlouporabe onaj tko je odgovoran za njih mora snositi posljedice", kazao nam je predsjednik SDP-a Zoran Milanović zamoljen da nam kaže kako mu se čini cijela priča o (po cijeni) ekskluzivnim WC-ima u Zagrebu?

Zanimalo nas je i bi li on posumnjao u krađu javnog novca kada bi vam netko rekao da kvadrat montažnog WC-a košta 11.600 eura i da dva javna WC-a koštaju 1.5 milijuna kuna, iako je u početku bilo predviđeno da će koštati sto tisuća kuna, a pogotovo kako gleda na činjenicu što je gradonačelnikov kum bio izvođač radova na tim WC-ima. Govorimo dakako o tvrtki Tigra vlasnika Milana Penave.

Je li Penava kum Bandićevoj kćeri?

No, Milanović više nije htio ni zucnuti što se službenog dijela tiče. Ostali SDP-ovci iz Predsjedništva također imaju pouzdanja da će će zagrebački gradonačelnik doći do same srži ovog problema i riješiti ga te uglavnom nemaju blage veze s onim što se događa u Zagrebu.

"Kolega Bandić je dao naredbu da se to istraži i koliko sam shvatio pokrenuo je pitanje koliko to zaista košta", kaže primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Dodaje da "ne bi o rodbinskim odnosima", a smatra i da je priča o WC-ima "važna samo zato što je Bandić u pitanju". Komadina vjeruje svom kolegi (kao još neki SDP-ovci koji nisu javno htjeli stati iza njega, ali su potegnuli ovaj argument), kad kaže da njegova kći u stvari niti nije Penavino kumče.

"Uostalom, zar nije Šuica napravila neke skuplje WC-a?", pitao nas je Komadina. Odgovor je - ne, njezini su koštali pola milijuna kuna i kvadrat njezinog WC-a u Poglavarstvu je bio vrijedan kao pola kvadrata Bandićevog montažnog.

Ranko Ostojić je samo kratko poručio "uvjeren sam da će nadležna tijela utvrditi postoje li elementi nečije odgovornosti."

Nitko ništa ne zna

Željku Antunović smo uhvatili dok je bila u žurbi, ali ju je zanimalo zbog čega zovemo. Kada smo joj rekli i upitali možemo li ju zvati u neko zgodnije vrijeme, bila je jasna:

"Nemojte me ni zvat. Neću to komentirati kad ne znam o čemu se radi", kazala nam je Antunović. Bandićev kolega, koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić kazao nam je da ni sam ne bi "volio  da se moje kolege iz stranke petljaju u moj posao. Bandić i ljudi oko njega su donijeli tu odluku i stat će pred građane koji će odlučiti hoće li ih kazniti ili nagraditi".

U meritum stvari nije htio ulaziti, pošto je "cijeli dan bio u Saboru i samo sam ovlaš sam vidio tu informaciju. To je danas objavljeno?", pita. No, nije objavljeno danas, nego ranije. A SDP-ovci ili ne čitaju novine ili naprosto ne žele. A pokušavaju i umanjiti značaj WC-a, isključivo temeljem toga što su WC-i, a ne "dijamanti" ili nešto što bliješti.

Je li Bandić doista duhovit?

"I zamislite sad da dođe moja prijateljica iz Čučerja sa košarom na Kvatrić i sila joj je na WC.  I piše 'push' ... Ne, ne! Dopustite!", priča Bandić, a ometa ga gromoglasni smijeh, zatim se nestašni novinari stišavaju. "A kaj ona zna šta je to? Ne? I ona jadna ne može uć u WC". Tako je Bandić odgovorio, na svoj vragolasti način, na vrlo ozbiljno pitanje o vrlo ozbiljnim parama potrošenim na WC koji ne funkcionira.

A.B.
Foto: Kampa/Novi list

Pročitajte više