Milanović: Ukidamo zabranu za Markov trg, ako netko ima potrebu za prosvjedom neka dođe



"NEMIRA se ne bojim. Nije me strah prosvjeda. Ukinut ćemo zabranu okupljanja na trgu Svetog Marka. Ako netko ima potrebu da prosvjeduje, neka dođe. Neka izrazi svoje nezadovoljstvo", rekao je novi premijer Hrvatske Zoran Milanović gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a govoreći o očekivanjima naroda spram njegove Vlade.

Proračun što prije

Milanović kaže da je svjestan činjenice da narod ima velika očekivanja no da su vremena itekako teška.

"Prva velika odluka bit će donošenje proračuna. On mora biti što prije", istaknuo je Milanović dodajući kako će se proračun morati rezati jer proračun realno mora bit manji. Premijer kaže kako ne smijemo dozvoliti da se i dalje zadužujemo jer postoji strah od bankrota. Milanović nije htio izravno odgovoriti kome će rezati, već je tek rekao kako će zaštiti najsiromašnije.

O PDV-u nije htio govoriti

Milanović se dodirnuo i guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog odnosno njegova govora u kojem je istaknuo da je potrebno da državi "reže" devet milijardi kuna. Premijer kaže kako je osnovna intencija guvernera bila da se pokaže kako je situacija kritična, no isto tako je rekao kako se neće moći rezati toliki iznos.


"To još ne mogu reći. Vidjet ćemo kada to i odlučimo", odgovorio je Milanovića na pitanje hoće li PDV sada biti 25 posto. Premijer kaže kako oko tog pitanja nije donesena konačna odluka.

Čačić i Linić nisu kamikaze

"Oni nisu kamikaze. Oni su odgovorni ljudi i političari. Nemojte se zavaravati, svi smo mi na istom putu", odgovorio je Milanović na pitanje hoće li on biti taj koji će davati utjehu narodu i voditi državničke govore dok će Slavko Linić i Radimir Čačić narodu priopćavati negativne odluke Vlade.  
Isto tako, u svom razgovoru za Dnevnik, naglasio je kako se problem nezaposlenosti neće moći riješiti preko noći.

Privatizacija turističkih kapaciteta?

"Turizam se u Hrvatskoj ne može svoditi svake godine na dva do tri tjedna dužoj sezoni zbog vremenskih prilika. U drŽavnom portfelju stoje milijarde i milijarde nerealizirane imovine. Neke regije jedva čekaju da se to aktivira", rekao je Milanović u jednom trenutku davši nasluti kako se sprema daljnja privatizacija atraktivnih državnih nekretnina.  

Pročitajte više