Miljenko Jergović dobitnik nagrade "Jutarnjeg lista" za najbolje prozno djelo 2003.

NAGRADA "Jutarnjeg lista" za najbolje prozno djelo 2003. pripala je književniku Miljenku Jergoviću za roman "Dvori od oraha", koju mu je večeras uručio glavni urednik toga dnevnika Tomislav Wruss na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK).

Stručni žiri s Ivicom Buljanom na čelu, urednikom rubrike Kultura u "Jutarnjem listu", na samoj je svečanosti objavio ime dobitnika te nagrade koja se dodjeljuje četvrti put, a u najužem izboru za priznanja bilo je petero finalista.

Osim Jergovića finalisti su bili i književnici Daša Drndić s romanom "Leica format", Marinko Košćec s romanom "Wonderland", Josip Mlakić s romanom "Živi i mrtvi" te Edo Popović i roman "Izlaz Zagreb jug". Finalisti su pak odabrani između 12 proznih djela prispjelih na natječaj.

Jergoviću je tako pripala nagrada od 50.000 kuna i skulptura akademskoga kipara Daniela Kovačića, a prije njega tu su nagradu već dobili Zoran Ferić, Miroslav Kirin i Davor Slamnig.

Iako Jergović smatra kako se vrijednost neke književne nagrade može vidjeti tek kad prođe nekoliko godina, nakon kojih se uspoređuju promašaji ili uspjesi nekoga žirija, ipak se nada da večerašnja odluka žirija neće biti promašaj.

O dobitniku je odlučio žiri u kojemu su, osim predsjednika Buljana, bili i profesori na zagrebačkome Filozofskom fakultetu Krešimir Bagić i Andrea Zlatar, urednica Trećega programa Hrvatskoga radija Gordana Crnković te književni kritičari i kolumnisti Jagna Pogačnik, Velimir Visković i Zdravko Zima.

"Jutarnji je list" pokrenuo Nagradu u vrijeme kad izdavačka djelatnost u Hrvatskoj nije bila tako živa kao danas, podsjetio je predsjednik Uprave "Europa press holdinga" (EPH) Ninoslav Pavić. Ako je "Jutarnji list" nešto učinio za tu promjenu hrvatske književno-izdavačke scene, onda smo u EPH i našem listu zadovoljni, dodao je. Najavio je kako će "Jutarnji list" i EPH još "hrabrije poticati izdavačku djelatnost te u hrvatskoj sredini nastojati povisiti razinu adrenalina vezana uz knjigu", što je, ustvrdio je, i naša poslovna politika.

S tim u vezi Pavić je spomenuo da će uskoro EPH početi objavljivati redoviti tjedni specijalni dodatak o izdavaštvu, a uskoro i još jednu, kako je rekao, spektakularnu akciju koja je ipak još poslovna tajna.

(Hina) xip yln

Pročitajte više