MILOŠEVIĆEVI BRANITELJI PODNOSE ŽALBU NA SVOJE IMENOVANJE

Britanski odvjetnici Steven Kay i Gillian Higgins, koje je Haški sud (ICTY) postavio za branitelje Slobodanu Miloševiću, zatražili su od sudskog vijeća da im odobri ulaganje žalbe na tu odluku, objavljeno je u četvrtak na sudu.

Kay i Higgins, koji su do imenovanja za branitelje 3. rujna sudjelovali u postupku kao "prijatelji suda", u podnesku navode kako "Milošević ima pravo da u njegovo ime bude podnesena žalba protiv odluke o dodjeli branitelja po službenoj dužnosti".

Bivši jugoslavenski predsjednik u sudnici je prosvjedovao zbog te odluke, tražeći "vraćanje prava da se brani sam" i odbijajući nagovore sudaca da surađuje s braniteljima.

Formalnu žalbu nije uložio jer i inače ne piše podneske, čime manifestira svoje nepriznavanje suda.

"Optuženi smatra kako mu je nametanjem branitelja uskraćeno temeljno pravo da sam sebe zastupa na suđenju, zajamčeno Statutom ICTY-a", navode branitelji u podnesku.

U članu 21. Statuta ICTY-a, koji regulira prava optuženog, kaže se kako on ima pravo "da mu se sudi u njegovoj prisutnosti i da se brani osobno ili putem pravnog zastupnika po vlastitom izboru".

Ista odredba predviđa i mogućnost "dodjele branitelja, kada to zahtijevaju interesi pravde".

Kay i Higgins također ocjenjuju kako oduzimanje prava optuženom da se sam brani može utjecati na pravednost suđenja i predstavljati osnovu za žalbu na presudu, a u krajnjem slučaju voditi i ponavljanju procesa.

Oni navode i Miloševićevo stajalište, izneseno u sudnici tijekom iskaza prvih svjedoka obrane ovoga tjedna, prema kojem braniteljevo ispitivanje ne odgovara njegovoj koncepciji obrane.

Raspravno vijeće može biti navedeno na pogrešne zaključke jer će saslušati svjedočenja izvedena bez uputa optuženog, koja stoga ne predstavljaju njegovu odbranu, dodaju Kay i Higgins.

Vijeće će naknadno odlučiti hoće li dopustiti da se tražena žalba podnese Žalbenom vijeću ICTY-a.

(Hina) xdh ydgk

Pročitajte više