Mimohod sudionika i revija konjskih zaprega Vinkovačkih jeseni

Ulicama Vinkovaca danas je u Svečanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega "39. vinkovačkih jeseni", prošlo 3.200 članova iz 66 kulturnoumjtničkih društava iz Hrvatske, BiH i Vojvodine, koja njeguju hrvatski izvorni folkor.

Svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega tradicionalno je najposjećenija priredba "Vinkovačkih jeseni".

Pored članova 66 kulturno-umjetnička društva u svečanom mimohodu sudjelovale su i 23 konjske zaprege konjogojskih udruga iz Vinkovaca, Babine Grede, Slavonskog Brod, Sikirevaca i Đakova.

Nakon prolaska vinkovačkim ulicama, uz pjesmu i ples krajeva iz kojih dolaze, sudionici svečanog mimohoda prošli su središnjom pozornicom pored rijeke Bosut, na kojoj su se nalazili brojni uzvanici, među kojima i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Petar Čobanković.

Mimohod je završio šokačkim kolom svih sudionika na stadionu Hrvatskog nogometnog kluba "Cibalia".

Ondje je poznati hrvatski fotograf i ujedno autor projekta "Milenijske fotografije" Šime Strikoman, snimio milenijsku fotografiju na temu "snaše u naručju bećara".

Prema procjenama policije, današnji svečani mimohod sudionika "Vinkovačkih jeseni" na ulicama Vinkovaca pratilo je oko 20.000 posjetitelja.

"39. vinkovačke jeseni" održavaju se od 10. do 19. rujna pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa i Vlade RH.

Svečanost zatvaranja te kulturene priredbe bit će večeras u 21 sati na Trgu Vinkovačkih jeseni.

(Hina) xždra ysp

Pročitajte više