Ministar Biškupić s predstavnicima EU i Europske komisije

Ministar kulture Božo Biškupić održao je danas radni sastanak s članom Europske komisije Janom Figelom i veleposlanikom EU u Republici Hrvatskoj Jacquesom Wunenburgerom.

Kako je priopćeno iz Ministarstva kulture, Figel je naglasio kako će jedna od tema, koje će biti u središtu zanimanja sljedećih godina, biti interkulturalni dijalog. Istaknuo je važnost sudjelovanja Hrvatske kao zemlje kandidata na europskim konferencijama u području kulture.

Ministar Biškupić naveo je za Hrvatsku značajan projekt Vukovar - Vučedol - Ilok koji se financira sa 75 posto sredstava iz Razvojne banke Vijeća Europe, te sa 25 posto sredstava iz državnog proračuna, a važan je budući čimbenik interkulturalnog dijaloga u području koje je bilo zahvaćeno ratom.

Biškupić je, ističe se u priopćenju, izvijestio o aktivnom uključivanju Hrvatske u pregovore koji se vode u UNECSO-u o Konvenciji o kulturnoj raznolikosti, još jednom ponovivši važnost ulaska Hrvatske u EU. Zamolio je za pomoć na tome putu i podršku za ulazak Hrvatske kao ravnopravnog partnera u programe iz područja kulture.

Wunenburger je pokazao poseban interes za hrvatski model naplate spomeničke rente u području zaštite kulturne baštine kao jedinstveni primjer u europskoj praksi, priopćeno je, uz ostalo, iz Ministarstva kulture.

(Hina) pp/xmb yaz

Pročitajte više