Ministar Čobanković o području zone Podi

Do polovice listopada ove godine 140 hektara zemljišta na području buduće gospodarske zone Podi prijeći će u vlasništvo grada Šibenika, izvijestio je danas na konferenciji za novinare ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković, koji je u službenom posjetu Šibenskokninskoj županiji. L

Korisnik državnog zemljišta na području Poda još uvijek su Hrvatske šume. U Ministarstvu je pripremljen prijedlog o izvlaštenju Poda iz šumsko-gospodarstvenog područja, a kada Vlada donese takvu odluku, vladin Ured za upravljanje državnom imovinom taj će prostor dodijeliti u vlasništvo gradu Šibeniku.

Tako će, istaknuo je ministar Čobanković, biti konačno riješen problem star više od deset godina o vlasništvu nad Podima, a u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji stvoreni realni uvjeti za razvoj gospodarstva na području koje je prostornim planovima namijenjeno upravo toj svrsi.

Izrazio je zadovoljstvo opredijeljenjem Šibensko-kninske županije za razvoj poljoprivredne proizvodnje na tom području te je podsjetio da je iz proračunskih sredstava izdvojeno 2,5 milijuna kuna pomoći vinogradarima, prije svega za nabavu sadnica vinove loze.

"Ministarstvo više neće sufinancirati otvaranje kreditnih linija za razvoj poljoprivrede. Umjesto toga opredijelili smo se za nepovratne financijske potpore poljoprivednicima za nabavu mehanizacije, za sustav navodnjavanja i slično, u iznosu 25 posto od ukupne investicije, a najviše do 250.000 kuna, s namjerom da taj iznos u idućoj godini povećamo", rekao je ministar.

Dodao je kako će Ministarstvo pomoći i obnovu poznatih primoštenskih vinograda na brdu Bucavcu, gdje se danas nalaze nasadi maslina i višnje, kako zbog poljoprivrednog razvoja, tako i zbog tradicije i prepoznatljivosti tog područja.

Za obnovu opožarenih šumskih i poljoprivrednih površina Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva dodijelilo je Šibensko-kninskoj županiji 700.000 kuna.

Prije konferencije za novinare, ministar Petar Čobanković, državni tajnik Josip Bartolčić i direktor Hrvatskih šuma Darko Beuk održali su radni sastanak s predstavnicima grada i županije, a zatim su obišli poljoprivedna dobra i pogone na skradinskom i drniškom području.

(Hina) xžpod ymć

Pročitajte više