Ministar Čobanković: Uskladiti propise koji reguliraju punjenje i kontrolu vode na tržištu

MINISTAR poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković nužnim je danas istaknuo usklađivanje hrvatskih propisa koji reguliraju punjenje i kontrolu vode na tržištu.

Ministar je to novinarima rekao zamoljen da komentira navode stručnjaka iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da neke vrste vode za piće koje se prodaju u Hrvatskoj nemaju licencu HZJZ-a, nego Državnog zavoda za mjeriteljstvo i da se sumnja da je dosta tih voda u stvari iz slavine.

"Trebamo uskladiti naše propise i zakone i onda nećemo dolaziti u takvu situaciju nego će se točno znati tko je za što nadležan", rekao je Čobanković na obilježavanju Svjetskog dana voda u "Hrvatskim vodama".

Naveo je da većina naših voda odgovara uvjetima voda za piće i da smo još uvijek jedna od rijetkih zemalja u kojoj se slobodno pije voda iz slavine.

Moramo poduprijeti i nastojati očuvati ovakav režim i kvalitetu vode jer činjenica je da ulazimo u stoljeće vode - kada će voda biti strateški proizvod. Zato moramo učiniti maksimalne napore kako bi sačuvali i očuvali naša izvorišta i podzemne vode od onečišćenja, rekao je Čobanković.

Na svečanosti u "Hrvatskim vodama" predstavljene su dvije knjige - "Voda - od nastanka do upotrebe" dr. Darka Mayera i "Knjiga o vodi" dr. Sibile Petlevski i ilustratorice Biserke Baretić. Otvorena je i izložba fotografija "Naše vode, lijepe i ružne" autora Mihajla Filipovića.

U povodu Svjetskog dana voda Mladež HDZ-a danas je na Cvjetnom trgu u Zagrebu građanima dijelila letke s porukom - Hrvatska je zemlja bogata vodama - zaštitimo okoliš - sačuvajmo vodu. Toj akciji nazočio je i ministar Čobanković.

Svjetski dan voda, 22. ožujka, ove se godine obilježava na temu "Voda i katastrofe" s glavnom porukom "Budi informiran, budi spreman".

Pročitajte više