Ministar Čobanković zadovoljan zaštitnim mjerama unutar ugroženog područja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čoabanković posjetio je večeras mjesto Slatine na otoku Čiovu, gdje je pronađen labud zaražen ptičjom gripom, te je na konferenciji za novinstvo izjavio kako je zadovoljan provođenjem zaštitnih mjera unutar ugroženog područja.

S obzirom na mjesto gdje je pronađen, naglasio je ministar Čobanković, taj je labud očito zalutao iz određenih razloga, jer tu nema ni rezervata ni staništa tih ptica, a Čiovo nije ni njihovo migracijsko područje.

Unutar 3 kilometra od mjesta pronalaska labuda, obavljen je popis svih 125 komada domaće peradi u ukupno 20 domaćinstava koja se bave uzgojem.

Posebne mjere uvedene su i na peradarskim objektima udaljenim do 10 kilometara od Slatina.

Krizni stožer svu je pozornost sada usmjerio na prirodni rezervat Pantan, na kopnu, s istočne strane Trogira, 5 do 6 kilometara zračne linije udaljen od Slatina, odakle se, kako se pretpostavlja, doplutao zaraženi labud, rekao je ministar Čobanković.

Podsjetio je da je ondje 19. siječnja zabilježeno slijetanje 32 labuda od kojih je devet odletjelo.

Ravnatelj Uprave za veterinarstvo, Mate Brstilo, potvrdio je kako je u blizini Pantana, na predjelu Plano, kod Trogira, u nedjelju pronađen još jedan uginuli labud čije je tkivo upućeno na analizu, zbog sumnje da je također zaražen virusom ptičje gripe. No, naglasio je da razloga za paniku nema, jer to još nije dokazano.

Ministar Čobanković također je napomenuo kako problem ptičje gripe ne podcjenjuju te da nastoje biti maksimalno otvoreni s informacijama jer smatraju da "i hrvatska i svjetska javnost imaju pravo biti upoznate sa svime što se događa".

Na upit hoće li se, s obzirom na navedeno, na Pantanu poduzeti neke strožije mjere, ministar je odgovorio kako je već uspostavljen monitoring te ponovio da je maksimalna pozornost sada usmjerena upravo na to područje.

"Do sada kod labudova koji i dalje tamo obitavaju, nije primjećeno ništa sumnjivo, te za sada nema potrebe za uvođenjem drugih mjera. Stanje se prati i vidjet ćemo", rekao je.

(Hina) xdstr ysp

Pročitajte više