Ministar Mlakar priznao manjkavosti: Sa zakona o referendumu skida se oznaka hitnosti

DAVORIN MLAKAR ministar Uprave u ime Vlade prihvatio je danas prijedlog Odbora za Ustav prema kojem se skida oznaka hitnosti s prijedloga novog zakona o referendumu. Ministar je to objavio jutros na početku rasprave o prijedlogu ovog zakona. Mlakar je tako neposredno priznao da se griješilo u pripremi ovog zakona.

"Sabor bi raspravio prijedlog ovog zakona u dva čitanja kako bi se ispravili eventualni nedostaci", rekao je danas ministar Mlakar dodajući da bi Vlada trebala urediti postupak opoziva neposredno izabranih gradonačelnika, načelnika općina i župana.

Poderao prijedlog zakona

"Opoziv predstavnika lokalne vlasti ne određuje se zakonom o referendumu", naglasio je Mlakar.

Za buđenje donekle umrtvljene atmosfere u saborskoj raspravi pobrinuo se zastupnik HDSSB-a Zoran Vinković koji je na kraju svojeg izlaganja poderao prijedlog Zakona o referendumu. Naime, kako kaže prijedlog je dokaz da se Vlada Jadranke Kosor boji naroda.

Podsjetimo, kako se do sada pisalo, da je jedan od velikih propusta novog prijedloga zakona nereguliranje odnosno nerazlikovanje potrebne većine na referendumu kojim se odlučuje o ustavnom  pitanju, za razliku od onog gdje se odlučuje o zakonskom pitanju. Isto tako, primjedba je kako nije propisana nikakva kvota odnosno potrebna većina za donošenje odluke na lokalnom referendumu ili u postupku opoziva čelnika lokalne uprave i samouprave pa je prema tome lokalni referendum teže pokrenuti nego na državnoj razini.

S 15 na 30

Najveća promjena Vladinog prijedloga zakona o referenduma je da se rok za prikupljanje potpisa građana za raspisivanje referenduma produljio s 15 na 30 dana. Isto tako velika promjena bila bi i broj potrebnih potpisa za raspisivanje državnog referenduma koji bi i dalje ostao na 10 posto birača ali na referendumu bi se odlučivalo većinom birača koji su mu pristupili.

Pročitajte više