Ministar obrane Rončević posjetit će hrvatske vojne policajce u Afganistanu

HRVATSKI ministar obrane Berislav Rončević sa suradnicima će u ponedjeljak 5. travnja otputovati u višednevni posjet pripadnicima hrvatskog kontingenta vojne policije koji sudjeluju u međunarodnim mirovnim snagama u Afganistanu (ISAF).

Rončević bi se tijekom posjeta trebao sastati sa zapovjednikom ISAF-a generalom Rickom Hillarom, visokim predstavnikom NATO-a u toj zemlji Hikmetom Cetinom, te afganistanskim ministrom obrane Qaserom Fahimom Khanom.

To je prvi posjet ministra obrane pripadnicima hrvatskog kontingenta koji od veljače prošle godine sudjeluju u međunarodnoj mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu pod NATO-ovim zapovjedništvom. To je vojna postrojba u zasad jedinoj međunarodnoj mirovnoj misiji u kojoj sudjeluju hrvatske oružane snage. Inače, još nekoliko hrvatskih časnika sudjeluje u više UN-ovih mirovnih misija u svijetu, ali samo kao nenaoružani vojni promatrači.

U afganistanskom glavnom gradu Kabulu trenutno je treći vod hrvatske vojne policije, njih 50 od kojih su tri žene, a tijekom šestomjesečne misije obavljaju klasične vojno-policijske zadaće i pomažu sadašnjoj afganistanskoj vladi u uspostavi vlasti nakon što je krajem 2001., nakon građanskog rata i intervencije snaga antiterorističke koalicije, svrgnut talibanski režim.

Prethodna dva kontingenta hrvatske vojne policije dobila su od svojih nadređenih zapovjednika visoke ocjene za obavljene vojno policijske zadaće na terenu. Svi hrvatski vojni policajci su se dragovoljno prijavili za tu misiju, a osposobljeni su i opremljeni po visokim NATO-ovim standardima.

Hrvatska postrojba je u sastavu njemačkog vojnog kontingenta.


Pročitajte više