Ministar Pankretić tvrdi da koštano brašno nije opasni otpad, Ministarstvo okoliša da za transport treba imati dozvolu

MINISTAR poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić izjavio je danas da se transportom mesnog koštanog brašna iz Hrvatske u Sloveniju ne krši Baselska konvencija o zabrani transporta opasnog otpada, jer mesno koštano brašno nije opasni otpad.

Na tu je izjavu odmah reagiralo Ministarstvo zaštite okoliša ističući da su stare zalihe koštanog brašna proizvedene od životinja koje nisu bile testirane na kravlje ludilo potencijalno opasan otpad sukladno Aneksu III. Baselske konvencije.

Ministar Pankretić izjavu o koštanom brašnu dao je nakon otvaranja međunarodnog skupa o praćenju utjecaja zračnog onečišćenja na šume, komentirajući činjenicu da je Ministarstvo zaštite okoliša poslalo dopis u kojem kaže da on (Pankretić) krši Baselsku konvenciju time što je zbrinjavanje koštanog brašna povjereno slovenskoj tvrtki.

Pankretić je odgovorio da je Vlada donijela jasnu odluku i zadužila Ministarstvo poljoprivrede, te Ministarstvo zaštite okoliša da pripomogne u transportu koštanog brašna.

"Ovdje se ne radi o opasnom otpadu, već o mesnom koštanom brašnu koje se može izvesti i koje se izvozi iz Hrvatske. U tome ništa nije upitno i sve je u skladu sa propisima Hrvatske", izjavio je Pankretić dodajući da upravo Ministarstvo zaštite okoliša prije dvije godine nije prihvatilo da to brašno bude opasan otpad.

Ministartsvo zaštite okoliša pak navodi da je za izvoz neopasnog i opasnog otpada potrebno pribaviti njihovo rješenje, te da unatoč dopisu od 28. travnja slovenska tvrtka Karanta do danas to nije zatražila.

Mesno koštano brašno proizvod je iz životinjskih ostataka. Do pojave bolesti kravljeg ludila koštano brašno u svijetu se upotrebljavalo kao stočna hrana, a nakon bolesti njime je zabranjeno hraniti stoku u zemljama EU i u Hrvatskoj.

Pročitajte više