Ministar Pavić i sindikalac se prepirali u Otvorenom oko referenduma za penzije

Screenshot: HRT

GLAVNA tema sinoćnje emisije Otvoreno na HRT-u bio je referendum o mirovinama, a za koji pod imenom "67 je previše" potpise skupljaju sindikati.

Gostovali su ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, predsjednik SSSH Mladen Novosel, saborska zastupnica HNS-a Božica Makar te saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin.

Ministar Pavić je kazao kako ne vode kampanju protiv referenduma.

"Ovo je informativna kampanja, radi se o tri spota, web stranici i nekoliko konferencija. To je demokratski standard drugih EU zemalja. Iz izjava predsjednika Ustavnog suda jasno je rečeno da vlada ima pravo na informativnu kampanju, da ima pravo upozoravati koje bi mogle biti fiskalne posljedice sindikalne inicijative. Prvu fazu kampanje od 2,7 milijuna kuna poslali smo kolegama Novoselu i njegovom sindikatu, da je bilo nešto krivo, već bi upozorili na to. Druga je faza milijun kuna za emitiranje trećeg spota", kaže ministar dodajući da je po njemu opravdano opravdati 3,7 milijuna kuna.

Sindikalist Mladen Novosel se s time ne slaže.

"Ovo apsolutno nije informativna kampanja, već protusindikalna i protunarodna kampanja", kaže dodajući da je kampanja krenula tri dana prije sindikalnog prosvjeda u Zagrebu.

"Kada su shvatili da ćemo ići prikupljati potpise za referendum, opet su se počeli emitirati "informativni spotići". Pojavili su se i novi izuzetno nervozni spotići gdje se utječe na građane da ne dođu dati potpise", dodaje sindikalist.

Ministar Pavić kaže da nitko ne ograničava bilo kakvo prikupljanje potpisa.

"Ako su takvi 'naši spotići' baš ono 'killer referenduma', vjerujte da moj tim koji ih je osmislio sada bi u Britaniji zarađivao velike novce pripremajući se za neke druge inicijative", kaže ministar.

Pavić priznaje "da se vremenska crta poklapa", ali dodaje da su drugi spot naručili još 2018. godine.

"Sindikati su se uključili u političku utakmicu, postali su dionici europskih izbora. Čudom ste okupili ljevicu i desnicu, čestitam vam na tome. Od gospođe Markić do SDP-a", dodaje Pavić.

Pročitajte više