Ministar Picula posjetio Andoru

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula boravio je u četvrtak u službenom posjetu Andori, gdje se sastao s najvišim dužnosnicima te državice u Pirinejima.

Ministar Picula je razgovarao s predsjednikom vlade Marcom Forneom, ministrom vanjskih poslova Julijom Minovesom Triqueleom i predsjednikom parlamenta Franceseom Arenyem.

´Predstavnici Andore obećali su Hrvatskoj pomoć u razminiranju i uspostavi rehabilitacijskog centra za žrtve mina´, rekao je u telefonskom razgovoru za Hinu ministar Picula. Andora je također spremna poduprijeti kandiduturu hrvatskog pravnog stručnjaka Ive Josipovića za suca stalnog Međunarodnog suda za ratne zločine, dodao je ministar.

Hrvatski ministar je rekao da je svoje sugovornike izvijestio o namjeri Zagreba da sljedeći mjesec podnese zahtjev za članstvo u EU, dodavši da i Andora namjerava postati članicom te integracije.

Bilo je riječi o unapređenju gospodarske suradnje, koje u ovom trenutku gotovo da i nema. Hrvatska iz Andore uvozi robe u vrijednosti nešto manjoj od 100.000 USD, uglavom laboratarojske agense i nosače zvuka.

Predstavnica Hrvatske gospodarske komore Dunja Konjevod, koja je bila u izaslanstvu, razgovarala je o mogućnosti da Andora nastupi na Zagrebačkom velesajmu.

Ministar Picula je rekao da su u pripremi i ugovori o suradnju dvaju ministarstava vanjskih poslova. Također se razmatra i suradnja na području znanosti i tehnologije.

Piculin posjet nije prvi kontakt između dvije zemlje. Andorski ministar vanjskih poslova Julio Minoves Triquele posjetio je Zagreb u lipnju prošle godine.

Kneževina Andora, nekoć siromašna državica u Pirinejima, danas je svjetsko turističko čudo. Njezinih sedamdesetak tisuća stanovnika godišnje ugosti oko 11 milijuna turista. Formalni suverenitet u Andori dijele biskup iz španjolskog grada Urgela i predsjednik Francuske, koji imaju svoje namjesnike u samoj zemlji. Godine 1993. Andora je dobila prvi pisani ustav i postala parlamentarna demokracija.

Pročitajte više