Ministar Šuker o makroekonomskim ciljevima i poreznoj politici hrvatske

U SKLOPU 39. međunarodnog Simpozija Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika, koji je u Puli okupio više od 400 sudionika odnosno financijskih stručnjaka, danas je o makroekonomskim ciljevima i poreznoj politici Hrvatske govorio ministar financija Ivan Šuker.

"Kada je u pitanju makroekonomska politika ciljevi hrvatske Vlade su iznimno jasni - to su najprije usporavanje, pa stagnacija, a potom smanjenje vanjskog duga, smanjenje nezaposlenosti te održavanje makroekonomske stabilnosti zemlje, što se, prema prvim pokazateljima u prva četiri mjeseca ove godine, vrlo uspješno odvija", naglasio je ministar financija Šuker.

Dodao je kako je "rast BDP-a od 5,2 posto u 2002. godini te 4, 3 posto u 2003. godini najvećim djelom financiran iz porasta vanjskog duga te investicijama iz proračuna".

Ministar Šuker naglasio je kako je takva praksa dovela do vanjskog duga od 24 milijarde dolara, odnosno 75 posto udjela u BDP-u, te javnog duga od 52 posto BDP-a.

Ocijenio je kako je brzi rast vanjskog duga doveo Hrvatsku u situaciju po kojoj je ona najzaduženija u odnosu na sve tranzicijske zemlje, osim Bugarske.

Upravo zbog tog razloga, dodao je ministar Šuker, glavni cilj aranžmana sa MMF-om je stabilizacija vanjskog duga.

Govoreći o makroekonomskim projekcijama ministar financija kazao je kako se očekuje da bi stopa rasta BDP-a ove godine trebala biti oko 3,7 posto, a za iduću godinu planiran rast bi trebao iznositi 4,2 posto.

"Inflacija će se zadržati na relativno niskim razinama na što će svakako utjecati i smanjenje PDV-a koje će ujedno utjecati na usporavanje rasta cijena u 2005. godini", naglasio je ministar financija Ivan Šuker.

Izrazio je i očekivanja da će Hrvatska do 2007. godine bilježiti pozitivnu stopu rasta BDP-a te da će ta stopa rasta biti više nego kod većine drugih tranzicijskih zemalja.

Ministar Šuker također je ocijenio da se Hrvatska nalazi u povoljnoj situaciji kada su u pitanju inozemne investicije za razliku od ostalih zemalja.

Ministar financija ujedno je najavio donošenje, do konca godine, zakona o kamatama, o osiguranju štednih uloga, o računovodstvu, o financijskoj policiji te o obveznim doprinosima.

U nastavku Međunarodnog simpozija Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika koji danas u Puli završava s radom, o gospodarskom značaju slogana "Kupujmo hrvatsko", govorio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević.

(Hina) xdspo ysp

Pročitajte više