KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Ministar uprave brani Capakovu izjavu o izborima: Nespretno je iznio mišljenje

MINISTAR uprave Ivan Malenica gostovao je večeras u Temi dana na HRT-u i rekao kako je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak nespretno iznio mišljenje, koje svakako nije pravilo kojeg će se držati prilikom same organizacije izbora.

DIP i HZJZ će zajedno donijeti rješenja

Govorio je o raspisivanju izbora i glasanju ljudi koji će u trenutku izbora biti u samoizolaciji.

"Kada se raspusti sabor, kada predsjednik Republike raspiše izbore, DIP koji provodi izbore, zajedno će s HZJZ-om vidjeti sve postupke i procedure pod kojim će se odvijati izbori. Mislim da će DIP zajedno s HZJZ-om u slučaju osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije iznijeti određena rješenja i aktivnosti kako bi se i tim osobama omogućilo ostvarivanje biračkog prava", rekao je Malenica.

Očekuje izlaznost kao na prošlim izborima

Stožer za nacionalnu sigurnost odigrao je veliku i značajnu ulogu u zadnjih nekoliko mjeseci, što jasno pokazuju i brojke ukupnog broja zaraženih.

"Kada se odrade ove formalne aktivnost raspuštanja sabora, raspisivanja izbora, onda DIP preuzima ulogu vođenja čitavog izbornog procesa. Izdat će dodate upute za provođenje izbora, ove godine će kontaktirati HZJZ zbog novonastale situacije oko koronavirusa. Onda će kroz te upute prepisati sve procedure", nastavio je Malenica.

Istaknuo je da očekuje izlaznost kao na prošlim izborima.

"Svakako ćemo poticati ljude da izađu na glasanje, HDZ je jasno pokazao kako apsolutno dobro može voditi državu u ovim kriznim vremenima. Nadam se da će birači to cijeniti i HDZ-u dati još jedan mandat da vodi Republiku Hrvatsku", naglasio je Malenica.

Tri bitna elementa

Rekao je kako su kod e-glasanja bitna tri elementa.

"Povjerenje građana u taj sustav. Sigurnost tog sustava kao i omogućavanje tajnosti, neposrednosti samog sustava glasovanja. Države koje su to pokušale uvesti, procijenile su da su rizici veći od koristi koje može nastati tim izborima. Mi promišljamo o tome, ali mislim da je to pitanje za budućnost kada se ti svi preduvjeti osiguraju. Digitalizacija je nešto što ova vlada provodi od samog početka. Građani su spoznali sve blagodati digitalizacije s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo. Tu vidimo kontinuirano povećanje broja korisnika, pogotovo e-građana, blizu smo brojci od milijuna korisnika toga sustava. U ministarstvu uprave i dalje provodimo procese digitalizacije i pokušavamo je učiniti brzom i učinkovitom. Naravno, dio građana koji nemaju mogućnosti takve usluge za njih će i dalje ostati isti oblici komunikacije", kazao je Malenica.

Dodao je kako u reformama javne uprave treba u prvi plan staviti zadovoljstvo građana s uslugama koje pružaju javna tijela i jedinice lokalne samouprave.

"Ministarstvo javne uprave provodi jedan plan optimizacije sustava javne uprave gdje bi kroz jasne parametre sve jedinice lokalne samouprave, prvo svrstali ih u određene kategorije i onda bi one mogle obavljati određene aktivnosti prema kategoriji u kojoj se nalaze. Najvažniji su fiskalni, administrativni kapacitet. Razmišljamo i o smanjenju broja lokalnih dužnosnika, ali i smanjenja članova predstavničkih tijela", zaključio je ministar Malenica.

Pročitajte više