Ministar za talijansku dijasporu o pitanju povratka imovine

Ministar za Talijane u svijetu Mirko Tremaglia izrazio je, prilikom nedjeljnog susreta s predstavnicima talijanske dijaspore, svoje nezadovoljstvo time što većina talijanskih vodećih političara podupire Hrvatsku na njenom putu u EU unatoč tome što, po njegovim riječima, s Hrvatskom još uvijek postoje otvorena pitanja zaštite manjine i povrata imovine, objavio je ponedjeljak tršćanski list "Il Piccolo". L

Tremaglia boravi u Trstu na obilježavanju 50. godišnjice povratka talijanskog suvereniteta nad tim sjevernojadranskim gradom.

S velikim naslovom na prvoj stranici list objavljuje da "Trst slavi 50 godina poslije", a u podnaslovu ističe kako je Tremaglia položio vijence na spomenik stradalima u fojbi, kraškoj jami u Basovizzi, koju su na koncu Drugog svjetskog rata bačene mnoge nevine osobe, kao i nacistički konclogor u rižarni San Sabbi.

"Hrvatska, koja danas pretendira ući u Europu i koju mnogi naši vladajući političari u tome podupiru... u novim zakonima koje je usvojila predviđa povratak imovine samo onima koji imaju hrvatsko državljanstvo", rekao je Tremaglia dodajući da su u doba kada su "esuli" napustili imovinu u Hrvatskoj svi oni bili Talijani.

Kako je u nedjelju prenijela talijanska novinska agencija Ansa izvješćujući o sastanku ministra s predstavnicima odbora "Tricolori", koji okuplja talijansku dijasporu, Tremaglia je na marginama sastanka rekao kako se "ne može ući u Europu ako se ne štiti manjina te ako nema pravog povratka imovine kojega do sada nije bilo".

Tijekom posjeta spomenicima fojbe u Basovizzi i rižarne u San Sabbi, Tremaglia je pozvao na nacionalno pomirenje, podsjetivši se potom na događaje od prije 50 godina.

(Hina) xstom ybr

Pročitajte više