MINISTAR ŽUŽUL U FINSKOJ O ISKUSTVIMA PRISTUPANJA EU-U

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul razgovarao je u petak u Helsinkiju s najvišim finskim dužnosnicima i izvijestio ih o pripremama Hrvatske uoči početka pregovora o pristupanju Europskoj uniji (EU), priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

Žužul, koji je u trodnevnom radnom posjetu Finskoj, razgovarao je s ministrom vanjskih poslova Erkkijem Tuomiojom, predsjednikom finskog Parlamenta Paavom Lipponenom i državnim tajnikom za poslove Europske unije Anttijem Peltomaekijem.

Hrvatski šef diplomacije rekao je da su politički kriteriji za pristupanje EU-u zadovoljeni, da se očekuje značajna reforma hrvatskog pravosuđa te da je suradnja Hrvatske s međunarodnim Tribunalom u Haagu potpuna.

Naglasio je važnost individualne procjene dostignuća pojedinih država te po tom kriteriju njihov ulazak u EU.

Žužul je najavio da će Hrvatska i nadalje održavati dobre odnose sa svim susjednim državama i biti pozitivan model za ostale države regije, stoji u priopćenju.

Rekao je da je Hrvatska sposobna, koristeći iskustvo Finske i ostalih članica EU-a, obaviti pregovore s Unijom u roku od dvije godine.

Ministar Tuomioja je predložio posjet članova Velikog Odbora finskog Parlamenta Hrvatskoj, a u cilju suradnje i prijenosa finskih iskustava u pristupanju Uniji.

Istaknuo je da u ostvarivanju standarda EU-a unutar Finske postoji čvrsta i koordinirana suradnja predsjednice države, Parlamenta i Vlade čime se postiže potpuna politička usuglašenost i kontrola djelovanja.

Nakon razgovora s visokim dužnosnicima, ministar Žužul je pred finskim ministrima, diplomatima, novinarima, predstavnicima sveučilišta i gospodarstvenicima održao predavanje Hrvatska vizija Europe 2010. godine.

Poslije podne hrvatsko izaslanstvo posjetilo je u Helsinkiju sjedište korporacije Nokia te se u subotu vraća u Hrvatsku, navodi se u priopćenju MVP-a.

(Hina) xpp/xbcav

Pročitajte više