Ministarstva obrane Hrvatske i Danske potpisala memorandum o razumijevanju

ZAMJENIK stalnog tajnika ministarstva obrane Kraljevine Danske Christian Fischerman i zamjenik ministrice obrane Republike Hrvatske Zlatko Gareljić potpisali su danas u Šibeniku Memorandum o razumijevanju između dvaju ministarstava.

Memorandum je potpisan u sklopu seminara "Upravljanje obranom" koji se iza zatvorenih vrata održava od 13. do 16. listopada u hotelskom naselju "Solaris".

Na seminaru, na kojemu se raspravlja o sigurnosnom stanju u jugoistočnoj Europi, sudjeluju predstavnici ministarstava obrane Slovenije, Albanije, Makedonije, Rumunjske, Bugarske, Srbije i Crne Gore, BiH, Grčke, Italije, Danske i Hrvatske.

Gareljić je rekao kako su u danas potpisanom memorandumu utvrđeni odnosi između hrvatskog i danskog ministarstva obrane na razvoju bilateralne suradnje. Hrvatskoj su iskustva Danske, kao zemlje s dugom i bogatom demokratskom tradicijom, dragocjena, posebno kada je riječ o obrani i upravljanju osobljem i smanjivanju broja djelatnika u ministarstvu obrane i oružanim snagama, dodao je.

"Tijekom zadnje četiri godine", kaže Gareljić, "Hrvatska je bitno unaprijedila odnose sa susjednim zemljama i zemljama regije". "Do sada smo zaključili više od 25 bilateralnih ugovora o suradnji. Sa svim susjednim zemljama načelno dobro surađujemo, iako su odnosi sa svakom od njih specifični", dodao je.

Gareljić je danas nakon seminara o upravljanju obranom razgovarao sa stečajnom upravom i sindikatima Remontnog brodogradilišta Šibenik.

"Moja je zadaća da u razgovoru sa stečajnim upraviteljem i sindikatima pokušam pronaći najbolji način da MORH i hrvatske oružane snage zadovolje svoje potrebe kada je riječ o remontu i održavanju brodova i opreme HRM-a te da istodobno osiguramo opstanak Remontnog brodogradilišta", zaključio je Gareljić.

(Hina) dfer ln

Pročitajte više