Ministarstvo financija: Veledrogerijama danas plaćeno 3,9 milijuna kuna

PREMA dogovornoj dinamici plaćanja prema Sporazumu o sanaciji dugova za farmaceutske proizvode, ortopedska pomagala i potrošni medicini materijal, Ministarstvo financija priopćilo je kako će danas biti plaćeni dugovi 42 veledrogerije do 400.000 kuna, što ukupno iznosi 3,896 milijuna kuna.

Ministarstvo financija navodi kako će računi na manje iznose biti plaćeni u gotovu novcu, dok će za veće iznose biti izdane mjenice.

Računi u iznosu do 10 milijuna kuna bit će plaćeni u gotovu novcu do 17. travnja.

Sutra, u petak, bit će plaćeno 9,583 milijuna kuna za račune do milijun kuna, a u utorak, 13. travnja, bit će plaćeno 17,317 milijuna kuna za račune do dva milijuna kuna.

Od 14. do 16. travnja petnaest veledrogerija dobit će 40,54 milijuna kuna. Računi od 5 do 10 milijuna kuna, kojih je ukupno 30 milijuna kuna, bit će plaćeni do 17. travnja.

Za iznose veće od 10 milijuna kuna (9 veledrogerija) trećina duga bit će podmirena do 17. travnja u gotovu novcu. Ostatak duga bit će podmiren mjenicama čije je dospjeće definirano sporazumom.

Ovlaštene osobe veledrogerija mjenice će preuzimati u Ministarstvu financija od 13. travnja.

Nakon jučerašnjeg priopćenja Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima, proizvođači lijekova na hrvatskom tržištu najavili su obustavu ili restrikcije u isporuci lijekova.

Pliva je danas priopćila kako će jednako kao i ostali proizvođači obustaviti isporuku lijekova ako se situacija dodatno pogorša i nenaplaćena potraživanja prijeđu 200 dana.

U Plivi su stanje ocijenili alarmantnim budući da se naplata potraživanja i dalje ne odvija prema obećanom planu, dok potrošnja lijekova i dalje raste.

U Belupu kažu kako zdravstveni sustav neće osjetiti nestašice njihovih lijekova budući da su najavili obustavu isporuke samo veledrogerijama - Mediki, Farmaciji i Oktalfarmi zbog dugova koji prelaze 200 dana, jer je zbog njih dovedena u pitanje tekuća likvidnost Belupa.

Glasnogovornica Belupa Snježana Foschio kaže da ta tvrtka zdravstveni sustav i 150 ljekarni u Hrvatskoj opskrbljuje putem svoje distribucijske mreže.

Dugovi veledrogerija prema svakoj od dviju stranih kompanija na hrvatskom tržištu - GlaxoSmithClineu (GSK) i Pfizeru dostižu više milijuna dolara.

Direktor GSK-a za Hrvatsku Dario Naletilić ističe kako potraživanja za lijekove premašuju već i 220 dana. "Tolerirali smo plaćanja u roku između 120 i 150 dana, iako je ugovoren rok plaćanja od 90 dana, no vjerojatno će nakon uskrsnih blagdana doći do restrikcija u opskrbi", kaže Naletilić.

Udio GSK, bez licenciranih lijekova koje proizvode domaće farmaceutske tvrtke, na domaćem tržištu iznosi oko 5 posto, a najzastupljeniji su antibiotici, lijekovi protiv astme, visokog tlaka te cjepiva.

Saša Šeparović iz predstavništva Pfizera za Hrvatsku ističe kako će ta kompanija nastaviti isporučivati lijekove iako su im potraživanja premašila godinu dana i iznose više milijuna dolara. "Pfizer je suzio suradnju s veledrogerijama i trenutačno lijekove distribuira preko Farmacije, Medike i Medike intertrade, a godišnje u Hrvatskoj ostvare oko 20 milijuna dolara prometa", kaže Šeparović.

Dodaje kako Pfizer ostvari tri puta više prihoda od cijele hrvatske države, pa im je dugove "lakše istrpjeti" u Hrvatskoj nego, primjerice, u Francuskoj.

Pfizer u Hrvatskoj prodaje uglavnom bolničke lijekove, a najzastupljeniji su oni protiv masnoće u krvi, visokog tlaka i depresije.

Pročitajte više