Ministarstvo okoliša: Predložene dopune i izmjene GUP-a u suprotnosti s više zakona

MINISTARSTVO zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je danas kako su prema raspoloživim podacima predložene izmjene i dopune Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana (GUP), koju je Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba uputilo u produženu javnu raspravu, u suprotnosti s više zakona.

Ministarstvo je od Poglavarstva Grada Zagreba zatražilo i da dostavi potrebnu dokumentaciju kako bi Urbanistička inspekcija mogla obaviti upravni nadzor. U priopćenju se navodi kako će Ministarstvo "inzistirati na tome da se zakon jednako primjenjuje na sve građane".

Članovi zagrebačkog Gradskog poglavarstva produžili su na sjednici od 21. siječnja javnu raspravu o izmjenama i dopunama GUP-a za 15 dana, a kako bi se omogućio i javni uvid u prijedlog izmjena kojima će se osigurati provedba zaključaka o kriterijima za sanaciju bespravne stambene gradnje.

Po tom bi prijedlogu bilo moguće legalizirati objekte izvan zone namijenjene za gradnju, i to gotovo sve bespravno sagrađene kuće koje su evidentirane na orto-foto snimci iz srpnja 2003., njih 4500, a što obuhvaća i kuće na Kozari boku i vile u Podsljemenskoj zoni.

(Hina) pp/xmb yaz

Pročitajte više