Ministarstvo rada odbacilo sindikalne primjedbe na prijedlog izmjena Zakona o radu

MINISTARSTVO rada i socijalne skrbi odbacilo je primjedbe sindikalnih središnjica na prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR), no sindikati i dalje traže da Vlada odustane od prijedloga ili će kao krajnji oblik pritiska organizirati opći štrajk.

Sindikalne središnjice posebice se protive smanjivanju otpremnina, skraćivanju otkaznih rokova, izjednačavanju rada na određeno i neodređeno vrijeme i povećanju broja zaposlenih (s 10 na 20) kod malog poslodavca koji mogu dobiti otkaz bez obvezne izrade programa zbrinjavanja viška zaposlenih.

Ministarstvo rada u odgovoru na sindikalne primjedbe ističe da su otpremnine zapravo naknada štete pa ne smiju biti nesrazmjeran teret za poslodavca. Budući da otpremnine predstavljaju fiksni trošak preustroja, treba ostaviti mogućnost njihove prilagodbe kroz sustav ugovaranja.

Skraćivanje otkaznih rokova u funkciji je smanjivanja fiksnih troškova koji utječu na mogućnost brže prilagodbe poslodavaca tržišnim uvjetima, što znači više radnih mjesta i veći gospodarski rast.

Ministarstvo tvrdi da će predloženo rješenje za rad na određeno vrijeme osnažiti poziciju radnika koji su tako zaposleni. Ako će radnik biti zaposlen na određeno vrijeme duže od tri godine smatrat će se da je zaposlen na neodređeno vrijeme.

Prijedlog izmjena odredbe o malom poslodavcu, za razliku od dosadašnjeg režima, priječi mogućnost otkaza bez opravdanog otkaznog roka. Hrvatska mora dostići vodeće tranzicijske zemlje u kojima mala poduzeća imaju udio u zaposlenosti iznad 50 posto, dok Hrvatska ima jedva 40 posto.

Ministarstvo ocjenjuje da će predložena reforma radnog zakonodavstva dovesti do dinamičnog tržišta rada, većeg zapošljavanja i više razine prava za nezaposlene kroz povećanje naknada za nezaposlene i produljenje rokova primanja naknada.

Sindikati ustraju u zahtjevu da Vlade odustane od izmjena ZOR-a dok ne uspostavi nezavisno sudstvo, osigura isplatu zajamčenih plaća i zaštiti radnike koji ostaju bez posla.

Zamjenik predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ivan Tomac ponovio je danas Hini da su sindikalne središnjice spremne na sve oblike prosvjednih akcija, a kao krajnje sredstvo, i na opći štrajk.

Pritom je dodao da izmjene ZOR-a mogu ići u saborsku proceduru samo u dijelu koji je usuglašen, dok socijalni partneri trebaju naknadno raspraviti sporne točke kako bi ih Vlada potom u obliku amandmana uputila u saborsku proceduru.

Pročitajte više