Ministarstvo reagiralo na očajnički vapaj branitelja

NAKON što je Index objavio očajnički vapaj u pomoć 28-orice varaždinskih branitelja i ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, reagiralo je Ministarstvo branitelja i s njihovim predstavnikom Željkom Gašparlinom dogovorilo sastanak na kojem će pokušati riješiti njihove probleme.

Podsjećamo, u utorak popodne smo objavili dio pisma 28-orice varaždinskih branitelja koje je došlo u redakciju Indexu, a u kojem su zaprijetili da će izvršiti kolektivno samoubojstvo prije Božića ukoliko Ministarstvo branitelja ne riješi njihovo katastrofalno materijalno stanje.

Nedugo nakon objave teksta redakciju Indexa nazvali su djelatnici Ministarstva branitelja, kojima smo omogućili kontakt s Gašparlinom kao predstavnikom skupine 28 branitelja koje je, prema njihovim riječima, ujedinila činjenica da su "na samom dnu, materijalno i socijalno".

U razgovoru s Gašparlinom doznali smo kako ga je iz Ministarstva nazvao dr. Mladen Lončar, stručnjak za PTSP, te dogovorio sastanak u Ministarstvu, koji će se održati u srijedu prijepodne. Gašparlin bi u Ministarstvu trebao razgovarati i s pomoćnikom ministrice Kosor, Hermanom Vukušićem.

Na naše pitanje što očekuje od sastanka u Ministarstvu, Gašparlin nam je odgovorio: "Očekujem da se napokon pokrene taj aparat, da nam se isplati pomoć koja je davno obećana."

HTV je u Vijestima na Drugom programu u reportaži o varaždinskim braniteljima objavio izjavu liječnika Ivana Krpana, koji je ustvrdio da su branitelji oboljeli od PTSP-a nezadovoljni rješavanjem njihovih problema i negativnim stajalištima prema njima.

Pročitajte više