Pitali smo Murganićkino ministarstvo o šokantnom prijedlogu Obiteljskog zakona, evo što kažu

Foto: FaH

NAKON što je prošle godine šokirala javnost prijedlogom Obiteljskog zakona, ministrica obitelji Nada Murganić ponovila je isto, ali na drugačiji način. Ovaj put izostavila je spornu definiciju obitelji po kojoj bračni par bez djece nije obitelj, ali u novom prijedlogu Obiteljskog zakona izvanbračni i bračni parovi više neće imati jednaka prava.


Uz to, razvod postaje skuplji jer se više neće moći pokrenuti pred Centrom za socijalnu skrb, već pred sudom, što će uzrokovati dodatne troškove jer će se morati angažirati odvjetnici. Osim toga, izvanbračni partneri neće moći posvajati djecu.

>>Murganićka opet šokira Obiteljskim zakonom: Izvanbračni i bračni parovi više nemaju ista prava

>> Burne reakcije na Murganićkin prijedlog obiteljskog zakona: "Ovo je nasilje nad obitelji"


U novi nacrt zakona ubačen je još jedan itekako kontroverzan članak koji glasi: "Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima."

U prijevodu - ako se roditelji zbog svojih vjerskih i filozofskih uvjerenja protive, primjerice, učenju teorije evolucije prirodnom selekcijom, novi Obiteljski zakon omogućit će im da se njihovu djecu u školama ne poučava o tome. Time se vjerska uvjerenja stavljaju iznad prava djece na kvalitetno obrazovanje.

Tražili smo od Ministarstva obitelji i demografije da nam komentira nacrt novog zakona, no to su odbili.

U svibnju novi Obiteljski zakon ide na javnu raspravu


"Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je izvršila određene dorade Nacrta zakonskog prijedloga nakon njegovog povlačenja s javnog savjetovanja u rujnu 2017. godine.

Postupak usuglašavanja bit će dovršen do svibnja 2018. kad se planira da će ministarstvo ponovo staviti Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona na javnu raspravu. Nakon provedene javne rasprave i pribavljenih primjedbi i prijedloga nadležnih tijela, Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona uputit će se u postupak utvrđivanja vladi Republike Hrvatske.

S obzirom na to da je Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona u postupku usuglašavanja, nismo u mogućnosti komentirati. Po otvaranju javnog savjetovanja, prikupit će se i razmotriti sve primjedbe i prijedlozi", stoji u odgovoru ministarstva za Index.

Pročitajte više