Ministarstvo: Sudski vježbenici se ne biraju po stranačkoj pripadnosti

NAKON što je u tisku objavljeno da je član DC-a postao sudski vježbenik, iako je imao najmanje bodova, zbog čega je zatražena smjena ministrice pravosuđa, inače i predsjednice DC-a, Ministarstvo pravosuđa danas je priopćilo da pri izboru vježbenika ne vodi računa, niti provjerava stranačku pripadnost kandidata.

Natječajna komisija Ministarstva pri izboru vježbenika nema nikakvih saznanja o stranačkoj pripadnosti kandidata, niti to provjerava, niti se time vodi, stoji u priopćenju u kojem se pojašnjava postupak izbora vježbenika u pravosudnim tijelima.

U Ministarstvu pravosuđa kažu da su ove godine provedena dva natječaja za prijem vježbenika iz kojih je vidljivo da isključivi kriterij nije bio uspjeh kandidata na studiju, niti mišljenje čelnika pravosudnog tijela. Tvrde da je komisija odlučivala u skladu s Pravilnikom na temelju kojega su doneseni posebni kriteriji, odnosno smjernice za odabir vježbenika. Prema tim smjernicama, među ostalim, vodi se računa o uspjehu kandidata tijekom studiranja, preporuci predsjednika suda, osobnom dojmu, interesu i socijalnom položaju kandidata te "drugim relevantnim uvjetima važnim za izbor kandidata".

Prema Pravilniku komisija predlaže ministrici pravosuđa kandidate za izbor vježbenika, a ministrica je dosada uvijek prihvaćala prijedlog komisije, kažu u Ministarstvu, te dodaju da su prilikom posljednjeg odabira vježbenika pojedini izabrani kandidati udovoljavali različitim kriterijima, od koji "nijedan nije imao prevladavajući utjecaj".

U Ministarstvu tvrde da se na konkretnim slučajevima može vidjeti kako se niti predsjednici sudova, niti državni odvjetnici prilikom davanja preporuka nisu isključivo vodili samo kriterijem uspjeha tijekom studiranja. Dodaju da komisija kandidate bira na transparentan način, te da su podaci o izboru dostupni na uvid javnosti. U Ministarstvu podsjećaju i da svaki kandidat koji nije primljen ima pravo tužbe Upravnom sudu te ističu da pripremaju novi Zakon o vježbenicima kojim će se odrediti njihova uloga i kriteriji za izbor.

Jutarnji list je prije dva dana objavio članaku pod naslovom "Ministrica dala posao vježbeniku s najmanje bodova, ali članu DC-a" u kojem se navodi da je član DC-a Dalibor Milan, po bodovima zadnji na listi od 12 kandidata, dobio posao umjesto Matka Jelića koji je zauzeo drugo mjesto i kojega je predložio predsjednik suda.

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Vladimir Gredelj isti je dan od premijera Ive Sanadera zatražio smjenu ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt jer je za vježbenika izabran "najlošiji kandidat", "člana strančice kojoj je na čelu ministrica pravosuđa".

Ministrica je potom u Iloku izjavila kako ona "ne predlaže vježbenike, već to radi povjerenstvo i listu s odobrenim kandidatima njoj dostavlja na potpisi". Ocijenila je kako je riječ "očito o vrlo primitivnom načinu obračunavanja", iz njoj "poznatih razloga" koje nije otkrila.

Pročitajte više