Očekuju se nove snježne padaline: "Građani trebaju učiniti svoj dio posla, njihova pomoć nam je dragocjena"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

SLJEDEĆIH nekoliko dana u većini će Hrvatske obilježiti iznimno niske temperature, posebno predvečer, tijekom noći i ujutro. Tijekom dana se u Gorskom Kotaru i Lici očekuje stvaranje 5 do 10 centimetara novog snježnog pokrivača, drugdje u unutrašnjosti do 5 centimetara. Snijeg je u noći moguć nakratko i uz obalu, ali se ne očekuje stvaranje snježnog pokrivača. Sutrašnje jutro u unutrašnjosti ponovno će biti iznimno hladno, s temperaturama između -10 i -5 Celzijevih stupnjeva.

"Sve službe Zagrebačkog holdinga dale su sve od sebe da komunalni sustav u gradu ovaj vikend funkcionira besprijekorno", poručio je Dušan Viro iz Zagrebačkog holdinga.

"Želimo zamoliti građane budući se očekuju nove snježne padaline da naprave svoj dio posla sukladno komunalnom redu. Mi činimo sve sa svoje strane u području naše odgovornosti da eleiminiramo postojeće naslage snijega. Pomoć građana nam je dragocjena kako bismo sve skupa priveli svrsi. Dakle, nesmetano funkcioniranje komunalnih službi u Gradu Zagrebu", rekao je Viro.

Građani se također mole da zovu Holdingove hitne službe samo u iznimnim slučajevima. U subotu je tako bilo čak 400 poziva građana koji su pitali zašto nije otvorena Sljemenska cesta.

Meteorolozi najavljuju novi snježni val: "Činimo sve što je u našoj moći"

"Više od 2.000 djelatnika zagrebačkog Holdinga u ovom trenutku radi na otklanjanju snijega i svih posljedica koje je on prouzročio u Gradu Zagrebu. Činimo sve da otklonimo sve nuspojave veremenskih nepogoda. 208 ekipa zimske službe ne može biti u svakom trenutku na dispoziciji za svaku cestu i ulicu. Postoje prioriteti", kaže Viro.

Meterolozi najavljuju novi sniježni val, pa jedan dio posada trenutno odmara, no oni će noćas ponovno raditi kako bi Zagreb sutra mogao normalno funkcionirati, poručuje Alen Gospočić iz Zagrebačkih cesta. Podsjeća da su ovaj vikend na terenu bile sve raspoložve snage, koje su potrošile na tisuće i tisuće tona soli.

"Pri onim obilnim oborinama bio je cilj osigurati prohodnost i dostupnost javnih gradskih prometnica - mostovi, vijadukti, prilazi bolnicama, policijskim postajama, dječjim vrtićima i školama, kako bi grad mogao normalno funkcionirati. Po prestanku oborina krenulo se s čišćenjem svih onih ulica koje su diljem grada raspoređene na način da svaka ralica, odnosno neko specijalno vozilo može ući u nju", istaknuo je Gospočić.

Javni gradski prijevoz, kao krvotok Grada Zagreba, preuzima veliku odgovornost da život u metropoli funkcionira kako treba, poručuje Dubravko Baričević iz ZET-a. Ispričao je s kojim su se sve problemima nosili ovaj vikend.

"Kad ne treba, uvijek se sve poklopi"

"Kad ne treba, uvijek se sve poklopi. Kada se tramvaj pokvari jednostavno ga ne može pomaknuti, preskočiti ili zaobići. Jednostavno, iza njega se naslažu drugi tramvaji i onda imamo problem koji smo imali. Još kad se to pospiješi s par istovremenih kvarova, jedan u Maksimirskoj, jedan u Ozaljskoj, jedan u Savskoj, dolazimo do problema kako sve riješiti istovremeno", rekao je Baričević.

U čišćenje snijega ovaj se vikend uključila i Čistoća, radnici su radili dan i noć, a nastavit će do kada će trebati, poručuje njihov Vinko Vučić.

"U našu nadležnost spada čišćenje pješačkih zona, oko 100 tisuća kvadrata; zatim posipanje javnih stuba na 190 lokacija, čišćenje pješačkih hodnika, prilaza stubama i invalidskim prilazima na 69 lokacija i dostava soli u sanducima za potrebe gradskih četvrti na 195 lokacija", nabrojao je Vučić.

Snijeg čiste i djelatnici Zagrebparkinga. Krenuo se već u petak, čišćenjem javnih garaža, a u subotu su došla na red veća, ali i manja parkirališna mjesta. Koliko je do sada očišćeno i naplaćuje li Zagrebparking parkiranje pod snijegom, otkriva Rober Mišeta.

"Očekujemo da ćemo do sutra ujutro očistiti cirka 30% parkirališnih mjesta. Na mjestima koja nisu očišćena od snijega ne vršimo kontrolu naplate parkiranja, ali kako koju lokaciju očistimo automatski stavljamo pod kontrolu i naplaćuje se parkiranje", kaže Mišeta.

Djelatnici Zrinjevca brinu se da se očiste sva tramvajska stajališta i šetnice te da se odveze povećana količina snijega. Direktor Igor Toljan priznaje da je za vikend bilo problema, ali poručuje da je situacija danas pod kontrolom.

"Mislim da smo priveli tramvajska stajališta u upotrebnu situaciju, a u suradnji s ostalim podružnicama sudjelujemo u čišćenju pješačkih zona i svih ostalih površina", istaknuo je Troljan.

Sve raspoložive ekipe Zagrebačkog holdinga su u pogonu još od petka, potrošeno je nekoliko tisuća tona soli, djelatnici su u proteklih par dana spavali tek nekoliko sati. Zagrebački holding zahvaljuje svima njima na požrtvovnosti, ali i svim građanima na razumijevanju.

Pratite prognoze i izbjegavajte izlazak na hladnoću!

Ministarstvo zdravlja, u povodu najave ekstremno niskih temperatura idućih dana, preporučuje građanima da, ukoliko je to moguće, izbjegavaju izlazak iz kuće i da se pridržavaju uputa stručnjaka.

Posebno na oprezu trebaju biti srčani bolesnici i oboljeli od respiratornih bolesti, kojima se ne preporučuje izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima. Niskih temperatura trebaju se čuvati starije osobe s obzirom na slabiju mogućnost prilagodbe organizma promjenama temperature pa je važno da redovito prate vremensku prognozu.

Članovi obitelji i prijatelji trebaju stariju osobu češće kontaktirati, a ona, pak, prilikom izlaska iz kuće sa sobom nositi osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu) te broj telefona osobe koju treba pozvati ako dođe do problema. Svima se preporučuje da ne ignoriraju osjećaj hladnoće i drhtavicu, koja upozorava da se trebamo utopliti ili prekinuti boravak na hladnoći.

U slučaju pothlađivanja potražite pomoć liječnika!

U slučaju pothlađivanja utoplite se zamatanjem u deku uz izvor topline, te konzumiranjem toplih napitaka (čaj). U slučaju jačeg pothlađivanja, odnosno pojave simptoma poput trnjenja, gubitka osjeta, uz izrazito blijedu ili crvenu kožu prstiju, treba potražiti pomoć svog liječnika obiteljske medicine.

Preporučuje se uzimanje dovoljne količine toplih napitaka i izbjegavanje alkohola i prevelike količine kofeina jer izazivaju širenje krvnih žila i daljnji gubitak tjelesne topline. Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, odjeća koju nosimo neka bude, po mogućnosti, od vune, polipropilena i svile, jer takvi materijali zadržavaju više topline u unutarnjim slojevima od pamuka, a njezin vanjski sloj treba biti nepropustan na vjetar i vlagu.

Pročitajte više